Suplimente, vitamine si antioxidanti pentru afectiuni oncologice
Se estimează că aproape jumătate dintre pacienții cu cancer folosesc diferite tipuri de suplimente alimentare. Aproape 30% dintre aceste substanțe sunt clasificate ca terapii alternative pentru cancer și medicină alternativă.
Conform definiției, suplimentele pentru cancer ar trebui privite ca produse care sunt o sursă de nutrienți și alte substanțe cu efect fiziologic. În suplimentele alimentare se gasesc vitamine, minerale și alți compuși cu efect nutrițional sau fiziologic, de exemplu, aminoacizi, acizi grași, fibre, extracte de plante și plante, probiotice și prebiotice, enzime, produse care conțin coenzima Q10, cartilaj de rechin și multe altele.
Rolul suplimentelor alimentare
Indiferent de doză sau combinație rolul suplimentelor – este de a menține sănătatea și de a oferi beneficii suplimentare pentru sănătate. Această gamă de suplimente naturale pentru afectiuni oncologice poate preveni dezvoltarea cancerului, dar cu siguranță nu și tratamentul unei boli atât de grave și complexe precum cancerul.
Trebuie avut în vedere faptul că utilizarea suplimentelor în timpul cancerului poate induce sau intensifica apariția diferitelor tipuri de interacțiuni cu medicamentele prescrise de medic sau poate provoca reacții adverse.
Antioxidatii si rolul lor in combaterea radicalilor
Datorită procesului inflamator care are loc în organism, care este legat de prezența unei tumori canceroase în corpul pacientului și de stresul care însoțește cancerul, numărul de radicali liberi care deterioreaza celulele sanatoase crește semnificativ. Datorită acestui fapt, nevoia de antioxidanți a pacientului oncologic crește: în special vitamina C, vitamina E, beta-caroten, zinc, seleniu, cupru, magneziu, mangan și alte substanțe bioactive - coenzima Q10, polifenoli (flavonoide, izoflavone), fitoestrogeni, catechine, stilbene și lignine) și fitosteroli.
Conform rezultatelor cercetărilor, antioxidanții furnizați cu alimente au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi și de a bloca efectele nocive ale acestora. Cea mai mare cantitate de antioxidanți naturali se găsește în legumele și fructele proaspete. Persoanele cu cancer ar trebui să mănânce cel puțin 400 de grame de diverse fructe și legume în fiecare zi.
Este important ca antioxidanții care susțin tratamentul cancerului să fie livrați organismului în mod natural prin dietă:
- legume,
- fructe sau
- sucuri de legume.
Cand trebuie sa luati suplimente?
Consumul de suplimente pentru cancer este considerat benefic și poate reduce riscul de a dezvolta cancer în următoarele cazuri:
- malabsorbție a vitaminei B12 după vârsta de 50 de ani,
- acid folic utilizat înainte și în timpul sarcinii,
- vitamina D utilizată la persoanele cu foarte puțină expunere la lumina soarelui și la vârstnici și cu piele închisă la culoare care nu sintetizează suficientă vitamina D sub influența soarelui,
- calciu și seleniu utilizate individual în doze specifice la persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar și de colon.