Laptisorul de matca – Beneficii si Contraindicatii
Laptisorul de matca este o substanță vâscoasă, secretată de glandele albinelor lucrătoare într-o anumită perioadă a vieții lor. Este un lichid alb, cremos, caruia regina stupului îi datorează mărimea și longevitatea sa.
Lăptișorul de matcă este cunoscut pentru diferitele sale proprietăți benefice asupra organismului nostru. De fapt, este bogat în carbohidrați, proteine, acizi grași, dar în acelasi timp conține vitamine, minerale și oligoelemente.
Laptisorul de matca este indicat:
- oamenilor sănătoși pentru prevenire, dar și întărirea imunității
- persoanelor cu boli sau afectiuni ce trebuie tratate
Lăptișorul de matcă a devenit celebru în 1954, când Papa Pius al XII-lea l-a consumat cu puțin timp înainte de moartea sa de bătrânețe și și-a revenit brusc! De atunci, mulți au încercat această substanță prețioasă și numeroase mărturii indică proprietățile sale miraculoase.
Există rapoarte din cele mai vechi timpuri, vechii egipteni credeau că lăptișorul de matcă păstreaza corpul faraonului tânăr și frumos chiar și după moarte, Cleopatra folosindu-l în cosmeticele ei, iar vechii chinezi l-au utilizat ca afrodisiac!
Laptisor de matca: ce este?
Cu toții am auzit de lăptișor de matcă, dar ce este mai exact?
Laptisorul de matca este o substanță cremoasă, produsă de albinele lucrătoare, cu valori nutritive impresionate.
Este consumat doar de catre matcă și larve in primele zile de viata. Astfel, matca este mai fertila si traieste de 40-50 de ori mai mult!
Culoarea sa este un semn al prospețimii sale. Laptisorul de matca proaspat are o culoare cuprinsa intre alb si galben pal.
Cu cât este mai proaspăt, cu atât culoarea este mai deschisă și mai strălucitoare. În schimb, culoarea neagră indică expunerea la oxigen pentru o perioadă lungă de timp, fie în timpul colectării, fie în timpul filtrării.
Textura sa este gelatinoasă și groasă, dar în timp devine solidă.
Gustul său este subacid, ceea ce se datorează pH-ului scăzut, în timp ce aroma sa este ușoară.
Laptisor de matca – valoari nutritionale
Compoziția sa, deși poate varia în funcție de regiune și climă, este formată în principal din (1):
- Apa: 60-70%
- Carbohidrați: 11-23%
- Proteine: 9-18%
- Grasimi: 3-8%
- Vitamine, minerale, oligoelemente: 1,5-3%
De fapt, contine 17 aminoacizi diferiti, inclusiv 8 esentiali pe care organismul uman nu ii produce singur, ci trebuie sa ii obtina din alimente. (2)
Proprietățile sale unice se datorează conținutului său bogat de vitamine, în principal din complexul B, în timp ce se găsesc și vitaminele antioxidante C, E, A, precum și valoroasa vitamina D.
Nu lipsesc mineralele și oligoelementele, precum calciul și potasiu, urmate de magneziu, zinc, fier și cupru.
10 proprietăți importante ale lăptișorului de matcă
1. Stimularea și întărirea sistemului imunitar
Laptisorul de matca da energie, imbunatateste starea de spirit si intareste imunitatea. Mulți oameni îl folosesc pentru o performanță fizică și mentală mai bună. Este ideal pentru cei care suferă de epuizare cronică, dispoziție negativă și amețeli, în timp ce are efecte benefice asupra persoanelor cu anorexie nervoasă.
Lăptișorul de matcă favorizează formarea limfocitelor T, responsabile de răspunsul imun la viruși, dar și de mare importanță în afecțiunile inflamatorii. Efectul pe care îl are asupra sistemului imunitar pare să se datoreze proteinei-cheie Apalbumin1. (3)
2. Întărirea organismului copiilor
Laptisorul de matca este ideal pentru copii in multe situatii. Exista studii asupra prematurilor, dar si asupra copiilor sensibili la infectii, anemie, pneumonie etc. Consumul de laptisor de matca la aceasta grupa, a imbunatatit pofta de mancare, rezultand o crestere a greutatii.
Globulele roșii au crescut la copiii cu anemie, în timp ce la toți s-a observat o întărire a apărării organismului și o creștere a rezistenței. Nu întâmplător multe siropuri pentru copii, atât pentru creșterea poftei de mâncare, cât și pentru stimularea imunității, conțin ca ingredient principal lăptișor de matcă!
Totuși, discutați mai întâi cu medicul pediatru, pentru a obține aprobarea, dar și pentru a determina doza. Deoarece produsele apicole provoacă alergii, medicii le evită la vârste fragede și sensibile.
3. Proprietăți puternice antimicrobiene și antifungice
Lăptișorul de matcă, administrat atât pe cale orală, cât și local, pare să ajute la vindecarea mai rapida a rănilor și a ulcerelor și să amelioreaza diferitele probleme ale pielii, cum ar fi eczema, erupțiile cutanate, piciorul diabetic etc.
De aceea este adesea folosit ca ingredient în produse cosmetice și de îngrijire.
Într-un studiu din 2010, s-a descoperit că accelerează semnificativ migrarea fibroblastelor în 24 de ore, îmbunătățind astfel vindecarea țesutului conjunctiv prin creșterea producției de colagen. De asemenea, pare să modifice nivelurile diferitelor lipide implicate în procesul de vindecare a rănilor.(4)
Cu toate acestea, este recomandat să consultați un specialist înainte de a-l folosi în caz de inflamatie locala, dermatită sau iritare severă a pielii.
4. Îmbunătățește starea de spirit și memoria
Cu alte cuvinte, este un ajutor important pentru funcționarea creierului!
Administrarea acestuia ajută la reducerea hormonilor de stres și la întărirea sistemului nervos central. De fapt, cercetările arată o îmbunătățire a memoriei și a dispoziției în timpul menopauzei. Toate aceste efecte benefice sunt legate de puternicele proprietăți antioxidante ale lăptișorului de matcă.(5)
5. Laptisorul de matca ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Multe cercetari raportează că lăptișorul de matcă are proprietăți antihipertensive. Studiile au arătat că peptidele specifice din lăptișorul de matcă relaxează celulele musculare netede din artere și vene, ducând la scăderea tensiunii arteriale. (5)
6. Ajutor pentru persoanele în vârstă
La vârstnici, pare a fi un ajutor valoros, deoarece îmbunătățește condiția fizică generală și reduce slăbiciunea, crește pofta de mâncare. De asemenea are un efect de energizare, care ajută organismul îmbătrânit.
7. Îmbunătățește simptomele menopauzei
Lăptișorul de matcă pare să ajute la o mai bună abordare a simptomelor menopauzei, cum ar fi anxietatea, starea de spirit scăzută și durerile de spate (5). Mai ales combinația cu primula, ginseng și damiana, pare să reducă schimbările de dispoziție și oboseala (2).
În plus, în cercetările asupra efectului său asupra sindromului premenstrual, s-a demonstrat că administrarea lui sub formă de capsule timp de 2 cicluri menstruale reduce simptomele severe pentru acele luni. (6)
Găsiți suplimente alimentare cu laptisor de matca capsule sau fiole pe SamDistribution.ro.
8. Fertilitatea masculină
Deși majoritatea datelor științifice disponibile se referă la cercetarea pe șoareci masculi, efectul pe care lăptișorul de matcă îl are asupra fertilității și libidoului pare să fie impresionant.
S-a observat o îmbunătățire semnificativă a nivelurilor de testosteron și a parametrilor spermatozoizilor (cantitate, motilitate, viabilitate, integritatea ADN-ului). (7).
9. Laptisorul de matca are efect antiaging
Multe studii au arătat că lăptișorul de matcă crește speranța de viață și favorizează longevitatea la animalele mai în vârstă.
În plus, are un efect protector asupra pielii umane împotriva fotoîmbătrânirii cauzate de radiațiile ultraviolete B, deoarece creste producția de colagen. (8)
10. Ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sange
Lăptișorul de matcă poate ajuta la o mai bună gestionare a zahărului din sânge.
Într-un studiu conex de 6 luni la adulți sănătoși suplimentați cu lăptișor de matcă, a fost observată o reducere cu 20% a zahărului din sânge cu o toleranță mai bună la glucoză (9).
Administrarea acestuia îmbunătățește nivelul de zahăr, profilul lipidic și combate stresul oxidativ. (10)
Laptisor de matca administrare
Doza zilnică recomandată nu a fost încă definită, deoarece depinde de mulți factori precum vârsta, starea de sănătate, nivelul de activitate fizica, etc.
Sub formă de supliment, doza zilnica de laptisor de matca variază de la 150-2000 mg. În forma sa naturală, în funcție de persoana, doza variază de la ¼ la 2 lingurițe de lăptișor de matcă proaspăt pe zi.
Lingura specială însoțește de obicei borcanul, în timp ce veți găsi și instrucțiuni în interiorul pachetului. De obicei, dozajul variază după cum urmează:
- Adulti: 0,5 – 1 lingurita de laptisor de matca pe zi.
- Sportivi: 1 – 2 lingurite de laptisor de matca pe zi
- Copii*: Începeți cu o canitate mica, pentru a observa eventualele reacții alergice. După acordul unui pediatru, continuați cu jumătate din doza față de adulți, adică ¼ – ½ linguriță de lăptișor de matcă (linguriță dozatoare).
Cum se consumă lăptișorul de matcă?
Atât adulții, dar mai ales copiii, ar trebui să înceapă cu doze foarte mici de lăptișor de matcă pur, deoarece pot fi alergici!
Laptisorul de matca se administreaza cel mai bine sublingual pentru absorbtie imediata.
Laptisorul de matca se consuma cel mai bine dimineața pe stomacul gol.
Mulți găsesc gustul său destul de acru, așa că îl pot amesteca cu puțină miere. Evitați lingura de metal deoarece deteriorează calitatea produsului.
În schimb, folosește lingura specială de plastic pe care o gasesti in fiecare borcan de Laptisor de Matca Pur, 100 gr, ApiVitalis.
Cum se pastreaza lăptișorul de matcă?
Lăptișorul de matcă în forma sa naturală trebuie păstrat la frigider, deoarece se deteriorează de la aer, căldură și lumină. Important este sa-l consumi direct si sa nu-l lasi sa se incalzeasca sau sa stea la temperatura camerei, deoarece proprietatile sale valoroase sunt distruse.
Laptisor de matca contraindicatii
Laptisorul de matca este contraindicat persoanelor cu astm bronșic sau cu antecedente de alergie la produsele apicole. În plus, consultați medicul dacă aveți tensiune arterială scăzută și nu folositi medicamente sau alte suplimente care scad tensiunea arterială.(11)
În caz de iritație sau inflamatie a pielii, precum și în timpul sarcinii și alăptării consultați medicul dumneavoastră. Laptisorul de matca ar putea fi interzis femeilor pe timpul sarcinii.
Cele mai multe cercetări au fost făcute după vârsta de 5 ani. Prin urmare, la vârste mai fragede, consultați mai întâi medicul pediatru.
Fie ca este vorba de un adult sau un copil, începeți cu o cantitate foarte mică, deoarece, deși este sigur pentru majoritatea persoanelor, există șansa de reacții adverse grave, inclusiv (11):
- Astm
- Anafilaxia
- Dermatita de contact
Dacă aveți dermatită, administrarea sau utilizarea locală poate agrava afectiunea.
Laptisorul de matca este un aliment unic pe care cu greu il vom gasi asemanator in natura, capabil sa intareasca chiar si cel mai slabit organism la orice varsta. Este o substanță care dovedește încă o dată înțelepciunea naturii!
La SamDistribution.ro vei gasi o mare varietate de laptisor de matca, atat in forma sa naturala pura, cat si in forma practica de supliment!