LOADING

Type to search

Quercetina – beneficii, utilizari si contraindicatii

Produse naturiste

Quercetina – beneficii, utilizari si contraindicatii

Share
quercetina

Quercetina – o posibila solutie la manifestarile alergice

Te-ai gândit vreodată ce efecte au „superalimentele” asupra sanatatii? Sau ce au în comun vinul roșu, ceaiul verde și afinele? Răspunsul este quercetina ! Un compus natural care a fost legat de longevitate, sănătatea inimii, rezistența și imunitate.

Quercetina este un tip de antioxidant, un flavonoid, care se găsește în unele alimente, inclusiv legume cu frunze, roșii, fructe de pădure sau broccoli. Este un pigment vegetal, ce se găsește în fructele și legumele de culoare închisă. Cele mai bogate surse de quercetina includ ceapa roșie, afinele, merele, vinul roșu, cireșele, murele, cacao, uleiul de măsline, fasolea și citricele.

Antihistaminic natural

Quercetina este cunoscută în rândul persoanelor care suferă de alergii, în principal pentru abilitățile sale de reglare a imunității, deoarece stabilizează mastocitele care eliberează histamină. Quercetina blocheaza factorii declanșatori ai reacțiilor alergice, de aceea este numita si antihistaminic natural.

Este foarte eficienta în tratarea simptomelor febrei fânului dacă este administrata cu cel puțin 6 până la 8 săptămâni înainte de sezonul polenului. O alergie este practic un sistem imunitar hipersensibil pe care quercetina îl poate echilibra.

Conform informatiilor din acest articol, quercetina este un antioxidant care se regaseste din abundența in alimentatia noastra și joacă un rol important în combaterea efectelor provocate de radicalii liberi și a semnelor îmbătrânirii. Fiind principalul bioflavonoid din dieta noastră, quercetina ajută la încetinirea îmbătrânirii, deoarece reduce efectele stresului oxidativ.

Stresul oxidativ apare la fiecare dintre noi și este crescut, de exemplu, de o dietă precara, niveluri ridicate de stres, lipsa somnului și expunerea la toxine. Deși poate fi obținuta din dietă, Quercetina se regaseste si în suplimente alimentare.

Ce beneficii are Quercetina?

1.) Reduce inflamația

Bioflavonoidele, inclusiv quercetina, sunt agenți antiinflamatori importanți, deoarece acționează ca antioxidanti, ceea ce înseamnă că luptă cu procesul natural de oxidare care are loc în timp. Celulele corpului nostru sunt constant atacate de molecule reactive, cunoscute sub numele de radicali liberi, care afectează negativ funcționarea celulelor. Aceste molecule deteriorează membranele celulare, modifică modul în care funcționează ADN-ul și ucid celulele sănătoase.

Inflamația se afla la baza majorității bolilor, inclusiv a bolilor de inimă, a cancerului, a afectării cognitive și a unor boli mentale și autoimune. În prezent, medicii și pacienții raportează că administrarea de quercetină este eficientă în combaterea unor afectiuni precum:

  • Ateroscleroza
  • Colesterol marit
  • Boli de inimă și probleme circulatorii
  • Rezistenta la insulina
  • Boli legate de ochi, inclusiv cataracta
  • Alergii, astm, febra fânului
  • Ulcer gastric
  • Tulburări cognitive
  • Suprimă deteriorarea ADN-ului
  • Infecții virale
  • Sindromul oboselii cronice
  • Inflamația prostatei, a vezicii urinare și a ovarelor
  • Infecții cronice de prostată
  • Probleme de piele, inclusiv dermatită și urticarie.

2.) Combate alergiile

Sunteți printre cele aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de alergii sezoniere, în special la polen? Simptomele alergiilor includ tuse, secretii oculare apoase, strănut și dureri de cap. Quercetina este considerată un antihistaminic natural, foarte eficient în reducerea simptomelor alergiilor sezoniere și alimentare, a astmului și a problemelor cutanate. Quercetina eficientizeaza mastocitele, care produc histamină.

Histamina este o substanță care este eliberată ori de câte ori sistemul imunitar detectează o „substanță ostilă” potențială. Astfel histaminele provoacă ulterior simptomele neplăcute care însoțesc alergiile. Quercetina poate ajuta la stabilizarea eliberării histaminei din celulele imune și ulterior, la reducerea simptomelor meplacute enumerate mai sus.

Quercetina a fost utilizată de chinezi pentru a bloca alergiile la anumite alimente (cum ar fi arahidele) și trebuie administrată cu 6-8 săptămâni înainte de debutul alergiei.

3.) Sustine sănătatea inimii

Datorită capacității sale de a reduce inflamația în organism și stresul oxidativ, quercetina este benefica pentru persoanele cu boli cardiace și vasculare.

Consumul de fructe și legume care conțin flavonoide este asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și chiar de deces la vârstnici. Există, de asemenea, un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 și obezitate. Se vorbește, de asemenea, că diferitele tipuri de flavonoide, precum quercetina, resveratrol și catechine, pot contribui la reducerea riscului de ateroscleroză.

Acumularea plăcii în artere, împiedică mecanic fluxul sanguin și reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru infarct și accident vascular cerebral.

Cu siguranță am auzit cu toții de efectele benefice ale vinului roșu asupra inimii noastre. Acest lucru se datorează faptului că vinul roșu este o sursă naturală de quercetină și resveratrol.

Resveratrolul este unul dintre ingredientele principale ale vinului roșu si este asociat cu sănătatea sistemului cardiovascular.

4.) Reduce nivelul de acid uric

Nivelurile crescute de acid uric determină aparitia unei boli inflamatorii caracterizate prin depunerea cristalelor de sare în articulații, tendoane și rinichi. Aportul ridicat de proteine, grăsimi și zaharuri, dar si lipsa de mișcare se numara printre cauze. Aceasta afectiune apare mai frecvent la bărbați decât la femei, iar quercetina ajută la reducerea nivelului de acid uric. Studiul a constatat ca la barbatii sanatosi, cu un nivel mai ridicat de acid uric, care au primit 500 mg de quercetin zilnic timp de patru săptămâni, nivelul de acid uric a scazut in medie cu 26,5 mg / dl.

5.) Ajută la combaterea durerii

Suplimentarea cu quercetină poate ajuta la reducerea durerii asociate bolilor autoimune, cum ar fi artrita sau infecțiile prostatei și ale tractului respirator. Unele studii mai mici arată că persoanele care suferă de dureri ale vezicii urinare cauzate de o infecție în curs (care determină o nevoie urgentă de a urina, inflamatie și arsura) au mai puține simptome atunci când iau quercetină.

De asemenea combate simptomele de prostatită și artrită reumatoidă. Există dovezi că pacienții cu poliartrită reumatoidă care trec de la o „dietă occidentală” clasică la o masă cu un conținut mai mare de antioxidanți au mai puține dureri.

6.) Protejează împotriva tulburărilor neurologice

Există un studiu care confirmă faptul că acest antioxidant puterinc, numit quercetina, are proprietăți neuroprotectoare. Datorită capacității sale de a proteja creierul de stresul oxidativ și inflamații, există, de asemenea, un risc mai mic de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer sau demența. Un studiu din 2018 a concluzionat că administrarea de quercetină la pacienții din prima și a doua etapă a bolii îmbunătățește funcția cognitivă.

7.) Crește funcția imunitară

S-a demonstrat că antioxidantii contribuie la creșterea funcției imune și la prevenirea bolilor care pot apărea atunci când cineva se antrenează intens și corpul intră într-o fază de epuizare.

8.) Poate îmbunătăți energia și rezistența

Quercetina se adaugă la unele suplimente nutritive, deoarece se crede că ajută la creșterea performanței sportive și a rezistenței, probabil datorită capacității sale de a crește fluxul sanguin. Cercetătorii de la Facultatea de Fiziologie Aplicată a Institutului de Tehnologie din Georgia au descoperit că acest compus poate crește semnificativ eficacitatea antrenamentului de rezistență.

9.) Scade tensiunea arterială

Potrivit studiilor, Quercetina a ajutat la scăderea tensiunii arteriale la bărbații cu hipertensiune. Bărbații au luat 730 mg de quercetină zilnic și s-a constatat că aceasta reduce tensiunea sistolică cu 7 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 5 mmHg. În plus, antioxidanții par să protejeze organismul de creșterea nivelului de colesterol LDL dăunător. Persoanele care consumă alimente bogate în flavonoide au, de obicei, un nivel mai scăzut de colesterol și, prin urmare, un risc mai mic de hipertensiune arterială.

Pentru a crește efectul, este bine să folosiți quercetina cu enzima bromelaină.

Quercetina în sine nu este absorbită foarte bine, de aceea este important să o luati cu bromelaină și vitamina C. Acest lucru poate crește cantitatea de quercetină pe care corpul nostru o absoarbe. Persoanele cu alergii ar tebui săia quercetină, bromelaină și vitamina C în același timp, cu cel puțin 6 – 8 săptămâni înainte de aparitia alergiilor sezoniere. Alături de alte bioflavonoide, s-a dovedit că quercetina are efecte antivirale și antialergice, motiv pentru este atât de căutată astăzi. Odată cu apariția alergiilor sezoniere, poate ajuta la minimizarea simptomelor acestora.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *