LOADING

Type to search

Ce este L-glutamina și care sunt beneficiile ei?

Sport

Ce este L-glutamina și care sunt beneficiile ei?

Share
gloutamina

Glutamina este un aminoacid neesențial care poate fi sintetizat de organism și participă la sinteza proteinelor. Cea mai mare parte a glutaminei este stocată în mușchi și plămâni, în timp ce alimentele bogate în glutamină sunt carnea de vită, porc, pui, produse lactate, precum și spanacul crud și varza kale.

În situații de stres intens, după exerciții fizice intense, o accidentare sau intervenție chirurgicală, necesarul de glutamină este mai mare, iar nivelul acesteia în organism scade. Glutamina este importantă pentru eliminarea excesului de amoniac din organism. De asemenea, întărește sistemul imunitar și este importantă pentru sănătatea creierului și a sistemului digestiv. Poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină legată de stres.

L-glutamina este forma naturală a aminoacidului, în timp ce în suplimentele alimentare este disponibilă sub formă de tablete, capsule și pulbere.

Găsiți suplimente alimentare cu glutamina pe SamDistribution.ro.

Beneficiile si proprietatile glutaminei

1. Vindecarea mai rapida a rănilor

Când corpul este supus unui stres sever, cum ar fi după răni, arsuri sau intervenții chirurgicale, mai mult cortizol este eliberat în fluxul sanguin și acest lucru are ca rezultat reducerea nivelului de glutamină. Studiile au arătat că administrarea de glutamină întărește sistemul imunitar și crește semnificativ rata de vindecare a rănilor. Aportul acestui aminoacid de către pacienții în stare critică este asociat cu perioade mai scurte de spitalizare.

2. Ajuta sistemul gastrointestinal

L-glutamina are un efect protector asupra mucoasei gastrointestinale, stomacului și intestinului. Persoanele cu colită ulceroasă și boala coroanei au un nivel scăzut de glutamină în corpul lor. Mai exact, este un substrat energetic pentru intestinul subțire și protejează împotriva atrofiei mucoasei intestinale, îmbunătățind astfel funcția imunitară a intestinului.

Glutamina obținută din alimente poate fi absorbită direct de celulele intestinului subțire și, prin urmare, poate fi utilă persoanelor cu probleme digestive care au probleme cu absorbția nutrienților. De asemenea, glutamina ajută la eliminarea amoniacului toxic din ficat și îmbunătățește acțiunea glutationului antioxidant, protejându-l în același timp de efectele supradozelor de alcool și droguri precum paracetamolul.

3. Imbunatateste funcțiile creierului

În interiorul creierului, glutamina poate fi transformată în acid glutamic, un alt aminoacid care ajută la funcționarea corectă a creierului. De asemenea, crește nivelurile de acid γ-aminobutiric (GABA), un aminoacid care acționează ca un neurotransmițător în organism.

Suplimentele de L-glutamină pot îmbunătăți funcția mentală și au fost utilizate ca adjuvant pentru a trata depresia, schizofrenia și demența.

Glutamina este, de asemenea, o sursă importantă de energie pentru sistemul nervos. Dacă creierul nu primește suficientă glucoză, acesta compensează prin creșterea metabolismului glutaminei pentru producerea de energie.

4. Imbunatateste rezistenta la efort

Sportivii de anduranță, cum ar fi alergătorii pe distanțe lungi și maratonistii, prezintă un nivel mai scăzut de glutamină în corpul lor. Administrarea de glutamină înainte de antrenament sau competiție, la această categorie de sportivi, poate ajuta la întărirea sistemului imunitar, mai ales după supra-antrenament.

Are un efect reglator asupra muschilor si previne excesul de acid lactic care rezulta din exercitiile anaerobe intense si, prin extensie si oboseala musculara.

De asemenea, glutamina este esențială pentru metabolismul proteinelor și poate crește volumul muscular, deoarece previne catabolismul muscular, sporind în același timp acțiunea altor aminoacizi, cum ar fi arginina și ornitina.

Doza zilnica recomandata de glutamina

Utilizarea glutaminei și dozajul acesteia sunt determinate în funcție de starea de sănătate. Se administrează în doze de 50 mg pe kilogram de greutate corporală, dimineata sau seara. Glutamina nu trebuie luată de copii și adolescenți fără îndrumare medicală. A nu se administra de către femeile însărcinate și care alăptează.

Efecte secundare și contraindicații

Persoanele cu boli de rinichi sau de ficat, encefalopatie hepatică sau antecedente de convulsii nu ar trebui să ia glutamina.

În plus, glutamina poate crește efectul anumitor medicamente utilizate la pacienții cu cancer în chimioterapie. Glutamina nu trebuie administrata în același timp cu medicamentele pentru epilepsie.

Surse:

  1. Glutamine Information | Mount Sinai – New York – https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/glutamine
  2. Glutamine: Benefits, Uses and Side Effects – https://www.healthline.com/nutrition/glutamine
SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *