LOADING

Type to search

Hemoroizi – Cauze, Simptome, Tratament

Sanatate

Hemoroizi – Cauze, Simptome, Tratament

Share
hemoroizi

Hemoroizii, fie ocazionali sau cronici, sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale. [1]

Conform datelor recente, hemoroizii par să afecteze 1 din 10 persoane, în timp ce aproximativ 1 din 2 persoane va experimenta un anumit grad de hemoroizi la un moment dat în viață [3].

Ce sunt Hemoroizii?

Mulți oameni se întreabă ce sunt hemoroizii? Termenul derivă din cuvintele grecești „sânge” și „curgere”. Rolul lor fiziologic se referă la defecarea corectă și controlată, precum și protecția altor țesuturi locale de eventuale leziuni în timpul trecerii fecalelor.

Hemoroizii sunt un complex de vase situate în partea inferioară a intestinului gros și se găsesc în mod normal la toți oamenii. În esență, sunt o umflare a țesutului normal și creează mase mici, în principal din cauza congestiei venoase [1][4].

În general, aceștia sunt clasificați în:

  • hemoroizi externi – care sunt localizați în ultima parte a intestinului gros (rect).
  • hemoroizi interni – care sunt localizați în anus.

Hemoroizii externi, de obicei, nu necesită tratament special, cu excepția cazului în care apare tromboză hemoroizală sau cauzează disconfort sever pacientului. [1][4]

Boala hemoroidala, se caracterizează clinic prin sângerare nedureroasă din rect, în timpul defecării, cu sau fără prolaps de țesut rectal [4].

Deși nu este o problemă gravă de sănătate și rareori duce la complicații, disconfortul intens și durerea pe care o provoacă afectează adesea calitatea vieții.

Hemoroizi: cauze

Hemoroizii apar, în general, atunci când există prea multă presiune asupra venelor din jurul anusului. Hemoroizii pot fi cauzați de diversi factori și apar în principal, la persoanele cu constipație severă, un stil de viață sedentar, ereditate, precum și la persoanele în vârstă. În plus, hemoroizii sunt destul de frecventi în timpul sarcinii [1][3][4].

Principalii factori de risc in cazul hemorizilor, sunt:

  • Încordarea în timpul mișcărilor intestinale
  • Constipația cronică sau diareea
  • Statul in fund pe scaun, pentru o lungă perioadă de timp
  • Istoric familial de hemoroizi
  • Activitate fizică insuficientă
  • Vârsta peste 50 de ani
  • Obezitatea sau excesul de greutate corporală
  • Dieta dezechilibrata (de exemplu, saraca in fibre)
  • Factorii agravanți (de exemplu, alimente calde, alcool)
  • Ridicarea de greutăți la sala de fitness sau alte activități care duc la încordarea corpului
  • Actul sexual anal
  • Tusea cronică severă

Hemoroizi: simptome

Boala hemoroidala este însoțită de o serie de simptome nedorite, care degradează semnificativ calitatea vieții persoanei. Principalele simptome ale hemoroizilor sunt:

  • Mâncărime, iritație sau durere
  • Mișcări intestinale dureroase
  • Noduli care provoaca durere
  • Sânge în scaun sau după o mișcare intestinală
  • Secreția de mucus

Apariția sângelui este cel mai frecvent simptom al hemoroizilor interni. De obicei, sângele este de culoare roșu deschis și apare imediat după o mișcare intestinală (pe hârtie igienică sau în bazin).

Totuși, în cazul în care observati o sângerare după evacuarea intestinală, trebuie să mergeti la medic, deoarece sângerarea poate fi cauzată de alți factori, care trebuie evaluați de un specialist. De aceea, primul lucru care ne preocupă este cum să oprim sângerarea de la hemoroizi.

De cele mai multe ori, sangerarea produsa de hemoroizi poate fi oprita cu supozitoare pentru hemoroizi sau creme speciale.

Tromboza hemoroidala

Complicațiile hemoroizilor sunt rare și includ cheaguri de sânge în vena umflată și anemia cu deficit de fier prin pierderea de sânge.

Hemoroizii coagulați sunt mai frecventi atunci când sunt externi. Acestia sunt caracterizati de dureri constante și severe care cresc în timpul mișcărilor intestinale, precum și la mersul pe jos. Simptomele pot dispărea după câteva zile, dar afecțiunea necesită examinare de către un medic.

Investigatii pentru hemoroizi

O examinare vizuală de către un gastroenterolog sau un chirurg general poate fi suficientă pentru a diagnostica hemoroizii. În funcție de factorii dumneavoastră de risc pentru boli gastro-intestinale, medicul vă poate recomanda teste suplimentare (de exemplu, sigmoidoscopie, colonoscopie).

O sigmoidoscopie examinează colonul sigmoid și rectul (ultimii 40 de centimetri ai colonului), în timp ce o colonoscopie explorează întregul colon.

boala hemoroidala

Hemoroizi: tratament si remedii

1. Hemoroizi: tratament la domiciliu

Majoritatea hemoroizilor dispar de la sine. Tratamentele se concentrează de obicei pe ameliorarea simptomelor și pot include băi calde și creme sau supozitoare speciale pentru hemoroizi.

În plus, exercițiile fizice, consumul crescut de lichide și mai multe fibre ajută la ameliorarea constipației și la prevenirea formării de noi hemoroizi.

În primul rând, este necesar să se respecte o bună igienă intima, care se realizează prin curățarea anusului cu apă caldă sau fierbinte în timpul unui duș sau al unei băi.

Se recomandă, însă, să nu folosiți săpun, deoarece acesta pare să agraveze starea. De asemenea, evitați să folosiți hârtie igienică uscată sau aspră atunci când ștergeți zona.

În ceea ce privește mișcările intestinale, organismul nu trebuie să fie încordat în timpul acestora, iar defecarea nu trebuie amânată. Întârzierea defecației poate duce la constipație și poate ajuta la dezvoltarea hemoroizilor.

O situație la fel de agravantă pentru această problemă este șederea prelungită în zona toaletei.

În ceea ce privește ameliorarea hemoroizilor, folosirea unui comprese reci pe anus poate ajuta la reducerea inflamatiei in cazul hemoroizilor umflați.

În plus, cremele sau unguentele pentru hemoroizi reduc durerea și mâncărimea, tratează inflamația și calmeaza zona cu probleme. Un exemplu de produse eficiente, sunt cremele cu aloe și mentol precum gama Prestogel.

De asemenea, este necesar un aport suficient de lichide și fibre pentru a înmuia scaunele și pentru a facilita trecerea intestinală.

Toate recomandarile de mai sus ar trebui combinate cu exerciții fizice regulate și evitarea sederii pe suprafețe dure pentru mult timp. În plus, în cazul supraponderalității sau obezității, se recomandă scăderea în greutate pentru ameliorarea simptomelor [1][2][4].

2. Regim alimentar pentru pacienții cu hemoroizi

Există anumite alimente care ajută la reducerea simptomelor dar și la prevenirea apariției hemoroizilor, precum și unele tipuri de alimente care par să agraveze simptomele sau să contribuie la formarea de noi hemoroizi [1][5][7].

Regula de baza din punct de vedere nutrițional, daca suferiti de hemoroizi, este consumul suficient de fibre vegetale. Fibrele vegetale sunt împărțite în fibre solubile și insolubile, fiecare tip avan un efect benefic diferit asupra organismului.

În general, fibrele contribuie la formarea lină, volumul normal și densitatea normală a scaunelor, pentru a facilita procesul de golire [1][5]. Daca sunteti in cautarea unor suplimente cu fibre, le gasiti pe SAM Distribution.

Se recomandă să consumati 25 – 30 g de fibre pe zi din alimente. Alternativ, se poate lua un supliment alimentar de fibre (de exemplu psyllium). Sursele alimentare bune sunt cerealele integrale, semințele, leguminoasele, perele [5][7].

2. Regim alimentar pentru pacienții cu hemoroizi

Mai jos gasiti o scurtă listă de alimente benefice in caz de hemoroizi:

  • Leguminoase

Leguminoasele includ alimente precum linte, mazăre, fasole de toate felurile și năut. Acestea sunt bogate atât în ​​fibre vegetale – în principal solubile – cât și în alți nutrienți esențiali. De exemplu, 200 de grame de linte fiartă conțin aproximativ jumătate din cantitatea de fibre recomandată unui adult zilnic.

  • Legume crucifere

Acest tip de legume include broccoli, conopida, varza de Bruxelles și varza. S-a demonstrat prin numeroase studii că legumele crucifere un efect benefic asupra sănătății umane și mai ales asupra florei intestinale. De asemenea, conțin și cantități mari de fibre vegetale.

  • Rădăcinoase

Cartofii, cartofii dulci, sfecla, morcovii și ridichile aparțin acestei categorii. Sunt o sursă bogată de fibre, vitamine și minerale (LINK), contribuind la sănătatea generală și bineînțeles, la ameliorarea simptomelor hemoroizilor.

  • Cerealele integrale și semințele

Sunt bogate în nutrienți și mai ales în fibre insolubile, contribuind la o mai bună digestie a alimentelor.

  • Anghinare

Anghinarea este bogata în fibre și susține sănătatea intestinului. De fapt, cercetările au arătat că inulina, o fibră solubilă conținută în anghinare, contribuie la creșterea populației de bacterii prietenoase din intestin și în consecință, la ameliorarea simptomelor hemoroizilor.

  • Țelină, ardei și castraveți

Sunt alimente bogate atât în ​​apă, cât și în fibre. Ambele caracteristici de mai sus facilitează mișcările intestinale și ameliorează simptomele neplăcute ale hemoroizilor.

  • Dovlecei

Dovleceii sunt bogati în fibre și apă. Astfel, acestia contribuie la o trecere intestinală mai lină.

  • Zmeura

Este bogată în fibre si apă (85% apă). Ajută in cazurile de constipatie si contine o multitudine de micronutrienti.

  • Mere și pere

Sunt fructe bogate în fibre și de asemenea, conțin pectină care contribuie la densitatea și textura netedă a scaunului.

  • Banane

Conțin amidon rezistent și pectină, două ingrediente despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea apariției erupțiilor.

  • Prune uscate

Prunele uscate sunt laxativul tradițional al naturii și sunt utilizate pentru a trata constipația. Acestea îmbunătățesc motilitatea intestinală și facilitează mișcările intestinale, datorită fibrelor și sorbitolului pe care le conțin.

Prunele înmoaie semnificativ scaunele dure și sunt un aliment ideal pentru persoanele cu hemoroizi.

Alimente care irită hemoroizii

Există, de asemenea, anumite alimente și băuturi, al căror consum este recomandat să fie evitat, mai ales atunci când avem o criză de hemoroizi:

  • Mancarea prajita
  • Alimentele calde/picante
  • Carnea roșie, carnea procesată
  • Alimentele sarate
  • Băuturile cu cofeină (de exemplu, cafeaua tare)
  • Băuturile alcoolice (de exemplu, wiski, vin roșu)
  • Lactatele
  • Făina albă

Citeste si Ce este inflamatia? cauze, simptome

3. Tratamente locale

Hemoroizii se caracterizează prin stagnarea sângelui și din această cauză, diferitele creme folosite pentru a-i trata contribuie la buna circulație a sângelui.

Cremele folosite ca tratament local au efect analgezic, regenerant, calmant si contin de obicei extracte din plante care contribuie la circulatia sangelui si la calmeaza simptomele neplacute (castan de cal, vita de vie rosie, musetel, calendula, aloe etc.)

4. Hemoroizi: tratament cu ulei

Mulți oameni se întreabă cum poti să scapi de hemoroizi în mod natural? Printre numeroasele remedii pentru hemoroizi, se remarcă uleiurile esentiale.

Cunoscut pentru acțiunea emolientă și liniștitoare, uleiul de șofrănel este o soluție bună pentru tratamentul naturist al hemoroizilor, atâta timp cât afectiunea este în stadiul incipient și nu s-a agravat foarte mult.

5. Suplimente alimentare pentru hemoroizi

În ceea ce privește suplimentele nutritive care ajută la tratarea hemoroizilor, formulele antioxidante care conțin bioflavonoide și polifenoli sunt utilizate pe scară largă [1][2][4]. Flavonoidele sunt cel mai frecvent agent flebotonic folosit pentru tratarea hemoroizilor [4].

Conform unei cercetări privind utilizarea substanțelor flebotonice în tratamentul hemoroizilor, a reieșit că au existat efecte pozitive semnificative în ceea ce privește sângerarea, mâncărimea, dar și simptomatologia generală [4].

Alte suplimente nutritive care ajută semnificativ la îmbunătățirea circulației și prin urmare, la reducerea simptomelor, conțin extracte din plante precum castan și vitis vinifera. De asemenea, par să ajute și suplimentele cu afin și ginkgo biloba [1][8].

Trebuie menționat faptul că suplimentele cu fibre alimentare, care contin psyllium, precum Colon help 480g, ajută la atenuarea simptomelor prin combaterea constipației [6].

Mai multe remedii pentru hemoroizi, gasiti in categoria Medicamente pentru hemoroizi – pastile, unguente sau creme.

tratament-hemorozi

Concluzie

Pe scurt, hemoroizii nu sunt o afectiune periculoasă pentru sanatate. Cu toate acestea, pot afecta negativ calitatea vieții și pot provoca un disconfort intens în viața de zi cu zi.

Din acest motiv, este bine să ii tratați la timp cu ajutorul unui specialist in domeniu si în mod ideal, să preveniți apariția lor.

Formati-va o rutină, in care sa aveti un aport zilnic de alimente bogate în fibre vegetale, un aport de minim 2 litri de lichide pe zi și incercati sa aveti o activitate fizică regulată. Toate aceste obiceiuri, constituie baza pentru prevenirea și tratamentul cu succes al hemoroizilor [1][2].

La SAM distribution vei găsi o mare varietate de suplimente și creme pentru hemoroizi.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *