LOADING

Type to search

Paducel – Beneficii, Proprietati & Contraindicatii

Plante medicinale

Paducel – Beneficii, Proprietati & Contraindicatii

Share
paducel

Păducelul este o plantă apreciată de mulți ani în medicina naturista, datorita proprietăților extrem de valoroase pentru sanatate. Extractul de păducel scade tensiunea arterială, colesterolul și are un efect protector asupra sistemului cardiovascular. Sunt aceste proprietăți confirmate de cercetări? Are păducelul într-adevăr un efect benefic asupra activității inimii?

Ce este păducelul?

Păducelul (Crataegus monogyna) este o plantă ornamentala care poate fi găsită în principal în Asia, Europa și America de Nord. Fructele de păducel au o culoare roșu închis și o formă sferică. Planta ajunge la maturitate la inceputul toamnei.

Florile, în funcție de specia de păducel, au culoarea crem, roz sau roșie. În medicină se folosesc frunzele, fructele și florile.

Această plantă este folosită nu numai în lumea medicinei, ci și în bucătărie. Fructe de păducel sunt comestibile. Pot fi consumate crude sau prepara in diverse moduri: tincturi, infuzii sau vin. Unele persoane confundă păducelul cu măcesele. Măceșele sunt de dimensiuni mai mari și conțin numeroase semințe. Păducelul conține doar una sau doua semințe per fruct.

Ce ingrediente active regasim in floarea și fructele de păducel?

Atât floarea de păducel, cât și fructul acestei plante conțin o mulțime de compuși activi. În păducel găsim, printre altele acid fumaric, acid oxalic, flavonoide precum quercetina, hiperozidă și rutina, luteolina, beta-caroten, tocoferoli, colină, uleiuri esențiale, acizi omega-3 și omega-6.

În interiorul fructului de păducel există și numeroase minerale – calciu, magneziu, potasiu și fosfor. De asemenea, paducelul mai conține fier, crom și seleniu în cantități mai mici. Deși substanțe similare se găsesc în florile și fructele de păducel, cantitatea lor în fiecare dintre aceste materii prime este diferită.

Există mai multă vitexină în flori, în timp ce în fructele de păducel gasim un conținut mai mare de hiperozidă. De asemenea, este imposibil să ignorăm vitamina C, care se regăsește în păducel.

paducel fructe

Paducel – Beneficiile si Proprietati

Diversitatea ingredientelor bioactive fac ca păducelul să aibă o serie de proprietăți medicinale. Facilitează cursul proceselor de detoxifiere, încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor și reduce riscul de cancer. Flavonoidele conținute de păducel se dovedesc a fi utile în bolile tractului urinar și in cazul durerilor menstruale. Fibrele previn constipația și îmbunătățesc digestia.

Păducelul are proprietăți antispastice, diuretice, antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.

Îmbunătățește circulația, reduce nivelul de colesterol din sânge, susține activitatea sistemului cardiovascular. De asemenea, crește activitatea enzimelor hepatice, întărește imunitatea organismului și îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv.

Ajută in caz de menstruație dureroasa, infecții ale tractului urinar, boli ale bătrâneții, nevroză, constipație, boli de inimă, nevralgii, hipertensiune arterială, scăderea imunității, stres și insomnie.

Păducelul are multe utilizări – ca arbust poate fi folosit ca gard viu sau ca planta ornamentala de grădină. Fructele acestei plante sunt folosite în bucătărie, precum și în industria farmaceutică și alimentară. Puteți pregăti un decoct de flori sau o tinctură de paducel din fructele proaspete.

Păducel pentru hipertensiune arterială

Paducelul este folosit in primul rand in bolile de inima datorita compusilor flavonoizi continuti in fructele si florile acestei plante. Are un efect diastolic asupra vaselor inimii, iar mușchiul este mai bine oxigenat. Astfel, durerea și dispneea dispar. Procianidinele prezente în păducel reduc tensiunea arterială, reduc durerea și amețelile. Substanțele active din păducel dilată vasele de sânge, ceea ce este extrem de util în bolile coronariene, în afecțiuni cardiovasculare și după infarct.

Păducel pentru scăderea colesterolului

Colesterolul și trigliceridele sunt două tipuri de grăsimi care sunt întotdeauna prezente în sânge. Atunci cand suntem sanatosi, aceste substante joaca un rol foarte important in productia de hormoni si transportul nutrientilor in tot organismul.

Cu toate acestea, un dezechilibru al grăsimilor din sânge, în special al trigliceridelelor marit și al colesterolului scăzut, joacă un rol important în aparitia aterosclerozei sau formarea plăcii în vasele de sânge. Dacă placa continuă să se acumuleze, aceasta poate bloca complet vasele de sânge, ducând la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Paducelul ajuta la scaderea nivelului de lipide din sange [1].

Păducel pentru o digestie buna

Fructele de păducel și extractul de păducel au fost folosite de secole pentru a trata problemele digestive, în special indigestia și durerile de stomac [2]. Fructele de paducel conțin fibre despre care sa dovedit că ajută digestia prin reducerea constipației. Acestea acționeaza ca un prebiotic. Prebioticele hrănesc bacteriile intestinale sănătoase și sunt esențiale pentru menținerea unei digestii adecvate.

Un studiu efectuat la persoanele cu digestie lentă, a constatat că pentru fiecare gram de fibre consumat în plus, s-a redus timpul dintre mișcările intestinale cu aproximativ 30 de minute.

Păducel pentru căderea părului

Fructele de păducel pot chiar preveni căderea părului și sunt un ingredient valoros în produsele cosmetice pentru creșterea părului.

Un studiu la șobolani a constatat că extractul de păducel a stimulat creșterea părului și a crescut numărul și dimensiunea foliculilor de păr. Se crede că polifenolii din fructele de păducel au acest efect benefic.

Păducel pentru a reduce anxietatea

Păducelul are un efect sedativ foarte ușor, care poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate. Într-un alt studiu care a implicat 264 de persoane cu anxietate, o combinație de păducel, magneziu și mac californian a redus semnificativ nivelul de anxietate în comparație cu placebo [3].

Păducelul este disponibil sub formă de tablete, picături lichide și orale, sirop, precum și ierburi uscate pentru infuzie.

Păducel – Efecte secundare și contraindicații

Păducelul nu trebuie utilizat în probleme cardiace complexe și de către persoanele cu hipotensiune arterială. Când este utilizat în dozele recomandate, este complet sigur pentru sănătate și nu are efecte secundare dăunătoare. Păducelul poate interacționa cu unele medicamente.

Cum se folosește păducelul și în ce cantități?

Florile de păducel uscate poate fi folosite pentru a face un ceai gustos și sănătos. O astfel de infuzie susține activitatea inimii și vă permite să mențineți tensiunea arterială in limite normale. De asemenea, puteti apela la un ceai de păducel în caz de anxietate, nervozitate și probleme cu somnul. Daca nu esti alergic la paducel, poti consuma cate un plic in fiecare zi.

Pe piață sunt disponibile și diverse tipuri de preparate cu păducel. Rafturile farmaciilor sunt pline de tablete care contin extracte de paducel capsule. Compușii găsiți în păducel întăresc vasele de sânge și au efect diastolic. Preparatele care conțin păducel sunt recomandate persoanelor care se luptă cu boli de inimă, ateroscleroză, hipertensiune arterială și cancer, sau celor care doresc să-și întărească sistemul imunitar.

De asemenea, este recomandat sa folositi paducel în perioada de creștere a tensiunii nervoase și a stărilor de oboseală ușoară.

În cazul tabletelor, utilizați-le în doza recomandată de producător. De obicei, aceasta doza zilnica este de una până la două comprimate de trei ori pe zi, înainte sau în timpul mesei.

Doza zilnică recomandată depinde in mare parte de concentrația de substanțe active din comprimat.

Păducelul este disponibil și sub formă de tinctură, care este excelentă pentru stadiul inițial de insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii și afecțiuni nervoase. Este foarte important ca tinctura să fie întotdeauna folosită în formă diluată. Poate fi administrata chiar și de mai multe ori pe zi și pentru o perioadă lungă de timp.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *