LOADING

Type to search

Spirulina: beneficii, proprietati si recomandari

Sanatate

Spirulina: beneficii, proprietati si recomandari

Share
spirulina

Simți că nu ai suficientă energie pentru a face față zilei? Suferi de diabet sau colesterol marit? Doresti să-ti completezi dieta cu un supliment alimentar de înaltă calitate? Dacă te identifici cu oricare dintre aceste situații, spirulina poate fi o opțiune excelentă pentru tine.

Spirulina este o microalgă care oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Sursă de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, acest superaliment are o valoare nutritiva ridicată datorită proprietăților sale energizante, antioxidante și imunostimulatoare.

Cele mai importante lucruri despre spirulina

Spirulina aparține grupului de superalimente deoarece nu numai că îndeplinește o funcție de nutriție, dar îmbunătățește sănătatea și ajută la prevenirea unor boli. 

Revitalizant, detoxifiant si antioxidant, acest superaliment poate fi consumat sub forma de pudra, pastile sau capsule. 

Potrivita veganilor, celiacilor si persoanelor intolerante la gluten, spirulina este un supliment care poate creste semnificativ bunastarea celor care o consuma.

Spirulina: recomandarile noastre

Atunci cand alegeti un supliment cu spirulina veti gasi multe marci comerciale si forme de prezentare. Mai jos, vă dezvăluim cele mai bune opțiuni disponibile, astfel încât să puteți decide care este potrivită pentru dvs.

Ghid de cumpărături: Ce trebuie să știți despre spirulina

Nu există nicio îndoială că spirulina este un superaliment cu potențial ridicat de îmbunătățire a sănătății. Cu toate acestea, este important ca înainte de a cumpăra un astfel de supliment, să aveti la dispoziție toate informațiile pentru a confirma că ati ales produsul potrivit.
 
In plus, trebuie sa stiti cum sa-l administrati corect pentru a profita de toate proprietatile sale.
 
Sperăm să vă putem răspunde la toate întrebările referitoare la suplimentele cu Spirulina în următoarele secțiuni.

Ce este mai exact spirulina?

Ne referim la spirulina ca fiind o algă deoarece crește în apă, are capacitatea de fotosintetiza și formează filamente verzi-albăstrui atunci când se adună.
 
Cu toate acestea, suplimentul pe care îl cunoaștem ca spirulina este de fapt o cianobacterie fotosintetică în formă de spirală.
 
Spirulina poate fi consumata sub formă de pulbere, sau administrata sub formă de capsule și tablete.
 

De ce are spirulina atât de multe beneficii?

În primul rând, spirulina are un profil nutrițional excelent, pe care îl detaliem mai jos:
  • 57-60% din greutatea sa uscată este alcătuită din proteine, care conțin toți aminoacizii esențiali. Acestea din urmă sunt cele pe care oamenii trebuie să le obțină din alimente sau suplimente, întrucât organismul nu este capabil să le sintetizeze.
  • Aproximativ 20% carbohidrați complecși.
  • Între 5% și 7% grăsimi, cu o predominanță de omega 3 și omega 6.
  • Conține provitamina A (beta-caroten), vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic) și vitamina E (tocoferol).
  • Are fier, zinc, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, calciu si sodiu.
Știați că UNESCO a definit spirulina drept „o algă de trei ori mai hrănitoare decât o friptură bună”?

Ce alte beneficii oferă spirulina?

Spirulina oferă alte beneficii care depășesc suportul său nutrițional și reprezintă o oportunitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea. Prin urmare, este considerată un superaliment cu proprietăți:
  • Energizant și revitalizant
  • imunostimulante
  • antioxidanti
  • Detoxante
  • Satios si supresoare de pofta de mancare
  • Hipoglicemiante (scăderea nivelului de glucoză în post și după masă).

De ce spirulina devine atât de populară?

În ciuda faptului că este un aliment străvechi, interesul cercetătorilor din domeniul sănătății în legătură cu proprietățile sănătoase ale acestei microalge a apărut abia în urmă cu câteva decenii. 
 
Primele antecedente de recunoaștere a beneficiilor spirulinei pentru sănătate datează din 1974, când Conferința Mondială pentru Alimentație a Națiunilor Unite (ONU) a clasificat-o drept „cel mai bun aliment pentru viitor”.
 
In prezent, dupa numeroase studii si cercetari care i-au demonstrat efectele, spirulina se numara printre cele mai consumate suplimente.

De ce este recomandat consumul de spirulina?

Cei care consumă acest supliment în mod regulat îi laudă de obicei beneficiile:
  • Nivel de energie crescut și senzație de revitalizare. Mai puțină oboseală.
  • Pofta de mancare mai mica si satietate mai mare, adica senzatia de satietate timp de cateva ore dupa mese.
  • Scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge.
  • Îmbunătățirea rezistenței la insulină și reducerea glicemiei.
  • Întărirea sistemului imunitar.

De ce este recomandată spirulina pentru a combate oboseala?

Spirulina este un concentrat de vitamine și minerale. Mulțe dintre ele participă la reacțiile metabolice care au loc în corpul uman pentru a obține energie din nutrienți.
 
Deoarece oboseala poate fi rezultatul unui deficit de vitamine și minerale care participă la transformarea energiei, acest supliment se asigură că organismul primește nutrienții necesari pentru a menține nivel necesar de energie.
 
Pe de altă parte, această microalgă este recomandată pentru prevenirea sau tratarea anemiei, deoarece oferă o cantitate insemnata de fier și folat. Acești doi nutrienți sunt critici pentru producerea de celule roșii din sânge în măduva osoasă.

Este adevărat că spirulina este un supliment aproape indispensabil pentru vegani?

Adevărul este că niciun supliment, oricât de bun, nu este capabil să înlocuiască o dietă echilibrată. Prin urmare, spirulina poate fi un mare aliat pentru vegani pentru a-și îmbunătăți aportul nutrițional, dar dieta generală trebuie să fie atent planificată și supravegheată de un nutriționist.
 
Această microalgă poate fi o sursă importantă de proteine ​​pentru vegani, deoarece conține proteine ​​cu valoare biologică ridicată care furnizează toți aminoacizii esențiali pe care corpul uman nu îi poate produce singur. In plus, este bogată in fier, zinc si folati, nutrienti care sunt adesea deficitari in dieta vegana.
 
Veganii își pot îmbunătăți semnificativ starea nutrițională dacă combină spirulina cu o dietă echilibrată.

Spirulina este o sursă de vitamina B12?

Probabil veți observa că informațiile nutriționale de pe toate suplimentele cu spirulina afișează o cantitate considerabilă de vitamina B12. Unii autori citează spirulina ca sursa vegetala a acestui nutrient. Cu toate acestea, informații sunt înșelătoare și riscante.
 
Spirulina conține o falsă vitamina B12 care nu este funcțională. Adică nu îndeplinește rolul pe care adevărata vitamina B12 îl joacă în organism.
 
Lucrul riscant este că mulți vegani cred că cu spirulina (sau alte alge) le pot acoperi necesarul zilnic pentru această vitamină, dar ajung să dezvolte o deficiență.

Este bine sa consumi spirulina pentru a scadea colesterolul si trigliceridele?

Nu există nicio îndoială că efectele hipolipemiante ale spirulinei se numără printre principalele beneficii pe care le poate oferi. Acest lucru se datorează conținutului său de omega 3, omega 6 și fibre solubile.
 
Există o mulțime de dovezi științifice care susțin eficacitatea suplimentelor cu spirulina în reducerea colesterolului total, colesterolului LDL („rău”) și trigliceridelor din sânge. 
 
Acest lucru reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, cauza numarul unu de deces in lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ce înseamnă proprietățile antioxidante ale spirulinei?

Beta carotenul, vitamina E și clorofila din spirulina au o capacitate antioxidantă, ceea ce înseamnă că blochează radicalii liberi care provoacă daune oxidative celulelor.
 
Bolile cardiovasculare, cancerul, fibromialgia si bolile neurodegenerative (Alzheimer, dementa, Parkinson) sunt patologii legate de stresul oxidativ. De aici și importanța suplimentelor cu spirulina pentru prevenirea acestor boli.
 
Știați că stresul oxidativ accelerează îmbătrânirea? Dacă vrei să îmbătrânești sănătos, suplimentarea cu spirulina poate fi o alternativă excelentă.

Utilizarea suplimentelor cu spirulina are contraindicații?

Suplimentele cu spirulina sunt în general sigure pentru persoanele sănătoasă. Este foarte puțin probabil ca acestea să provoace reacții adverse și nu există înregistrări ale interacțiunilor cu alte medicamente.
 
Cu toate acestea, următoarele grupuri de persoane ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma spirulina pentru a preveni riscurile și complicațiile:
  • Copii;
  • Femei însărcinate și care alăptează;
  • Persoane cu boli de rinichi, ficat sau hormonale;
  • Orice persoană care utilizează medicamente pentru afectiuni cronice.

De ce este important să nu depășiți doza zilnică recomandată de spirulina?

În general, doza recomandată de pulbere de spirulina este de 2 până la 3 grame zilnic; in cazul tabletelor, recomandarea este de 4 pana la 6 unitati pe zi.
 
Este important să nu depășiți cantitățile menționate mai sus, întrucât unii nutrienți, precum fierul și vitamina E, se acumulează în organism și pot provoca unele reactii dacă sunt consumati în exces.
 

Cum se folosește spirulina pentru a ajuta la pierderea în greutate?

Pentru a profita de capacitatea de suprimare a poftei de mâncare a spirulinei, este indicat să luați suplimentul cu 15 până la 30 de minute înainte de prânz și cină, însoțit de multă apă.
 
Mucilagiul de spirulina retine apa si se transforma intr-un gel in stomac. Acest gel ramane in tubul digestiv cateva ore, prelungind senzatia de satietate si controland pofta de mancare. 
 
În acest fel, este posibil să consumi mai puține alimente pe parcursul zilei și să obtii o scădere în greutate.

Ce tipuri de suplimente exista si care este cea mai buna spirulina de pe piata?

Suplimentele cu spirulina pot fi împărțite în două grupe mari: pudră și pastile. Cea mai buna spirulina de pe piata, este cea certificata!
 
În continuare, vom vorbi despre caracteristicile fiecăruia, expunând avantajele și dezavantajele acestora.

Pulbere de spirulina

Pudra de spirulina se gaseste in pungi sau borcane al caror continut variaza de obicei intre 100 si 500-1000 de grame. Este indicat sa se consume intre 2 si 3 grame pe zi, amestecate cu apa, sucuri, iaurt etc.
 
Pentru a alege suplimentul sub formă de pudră, este esențial să apreciezi sau cel puțin să tolerezi bine aroma spirulinei. În caz contrar, va fi aproape imposibil de consumat.

Spirulina tablete

Suplimentul sub formă de tablete sau capsule este compus din pulbere de spirulina amestecată cu o cantitate foarte mică de stearat de magneziu, hidroxipropil metilceluloză sau silice. Aroma sa este blândă. Este ușor de depozitat și transportat.
 
Aportul caloric al suplimentului sub formă de tablete, ca și în cazul variantei sub formă de pudră, este neglijabil. În ceea ce privește compoziția nutrițională, nu există diferențe relevante față de pulberea de spirulina.  
 
Aceasta este varianta ideală dacă nu vă place gustul spirulinei.

Criterii de achiziție

Odată ce ați decis să vă îmbunătățiți sănătatea cu spirulina, ar trebui să luați în considerare câteva caracteristici pentru a selecta cea mai bună alternativă pentru dvs.
  • Aromă
  • Comoditate
  • Preț
  • Certificari
  • Prezența glutenului, a lactozei și a componentelor alergene.

Aromă

Spirulina are o aromă intensă și distinctivă care este foarte vizibilă în suplimentul sub formă de pudră. Așa că dacă nu vă place gustul, ar trebui să optați pentru tablete sau capsule, care sunt mai placute la gust.
 
Dacă urmează să cumpărați pentru prima dată acest supliment și doriți să încercați pudra de spirulina, vă recomandăm să alegeți un pachet mic, de 100 de grame, de exemplu.

Comoditate

Tabletele și capsulele sunt mult mai usor de administrat, depozitat și transportat, în timp ce varianta sub formă de pudră trebuie amestecată cu apă sau alte lichide (supe, sucuri, vitamine, băuturi vegetale etc.).

Preț

Cel mai bun mod de a compara costul suplimentelor este de a împărți prețul la numărul de capsule din pachet. În general, din punct de vedere al randamentului, pudra de spirulina este de obicei mai ieftină decât versiunea tabletă.

Certificari

Acesta este un punct fundamental, deoarece spirulina trebuie produsă într-un mod ecologic corect și cu mare grijă. Se poate contamina usor cu substante toxice si metale grele (plumb, mercur, arsen, cadmiu), daca aceste substante sunt prezente in mediul de cultura.

Prezența glutenului, a lactozei și a componentelor alergen

Spirulina nu conține gluten, lactoză și componente alergene și, prin urmare, nu trebuie să conțină niciuna dintre aceste substanțe, cu excepția cazului în care a fost contaminată în timpul procesului de producție sau de ambalare.
 
În plus, veganii ar trebui să se asigure că excipienții tabletelor și materialele din compoziția capsulei sunt 100% pe bază de plante.

Rezumat

Pe parcursul acestui articol vă prezentăm beneficiile și proprietățile spirulinei, diferitele tipuri de suplimente care există și caracteristicile fiecăruia dintre ele. Scopul nostru este să vă oferim informații de calitate, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră.
 
Dacă conținutul acestui ghid v-a fost util și interesant, vă rugăm să-l împărtășiți, astfel încât mai mulți oameni să poată afla despre beneficiile suplimentelor cu spirulina.
SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *