LOADING

Type to search

Seminte de chia: beneficii, contraindicatii, calorii

Sanatate

Seminte de chia: beneficii, contraindicatii, calorii

Share
seminte de chia

Semințele de chia sunt renumite pentru proprietățile lor nutritive și pentru beneficiile aduse sănătații. Semințele de chia au un conținut de omega-3 mai mare decât somonul atlantic de crescătorie. De asemenea, sunt mai bogate în calciu decât laptele. În plus, semințele de chia pot fi folosite în bucătărie, in diverse retete. Ce valori nutritive au semințele de chia și cum să le consumi corect?

Cuprins

  1. Semințele de chia: ce sunt și cum arată?
  2. Seminte de chia: valori nutritive, calorii
  3. Seminte de chia – Beneficii pentru sanatate
  4. Semințele de chia și riscul de cancer
  5. Seminte de chia: pentru o memorie mai buna si depresie
  6. Seminte de chia pentru probleme digestive
  7. Seminte de chia si diabet
  8. Seminte de chia benefice pentru slabit
  9. Seminte de chia: o sursa de proteine pentru vegetarieni
  10. Seminte de chia pentru oase puternice
  11. Sunt semințele de chia sigure pentru cei care suferă de alergii?
  12. De unde să cumpăr semințe de chia?
  13. Semințele de chia: care sunt întrebuințările lor în bucătărie?
  14. Care sunt efectele secundare ale semințelor de chia?

Semințele de chia: ce sunt și cum arată?

Semintele de chia sunt produse de planta Salvia hispanica L. originară din Mexic și Guatemala. Sunt mici, ovale și de culoare neagră. Daca sunt scufundate in apa, semințele de chia se umflă și se înmoaie ușor.(1)

Beneficiile pentru sănătate și valorile nutritive ale semințelor de chia erau deja apreciate de triburile Nahua (Aztece) din centrul Mexicului. Semințele de chia au fost, după fasole și porumb, a treia cea mai importantă cultură pentru azteci.(2)

Nu e de mirare, deoarece semințele de chia sunt mult mai bogate in acizi grași omega-3 decât somonul de Atlantic. De asemenea, sunt mai bogate în calciu decât laptele și conțin mai mult fier decât faimosul spanac.

În plus, semințele de chia se caracterizează printr-un conținut ridicat de proteine sănătoase, care previn:

  • dezvoltarea tumorilor, datorita proprietatilor antioxidante;(4)
  • scăderea tensiunii arteriale, datorita potasiului;
  • reglarea digestiei, datorita fibrelor;
  • calmarea nervilor, datorita magneziului.;
  • fosfor, care întărește oasele și multe alte substanțe benefice.

Seminte de chia: valori nutritive, calorii

Valoare energetică – 486 kcal / 100 g

  • Proteine totale – 16,54 g
  • Grăsimi – 30,74 g
  • Carbohidrați – 42,12 g
  • Fibre – 34,4 g
  • Vitamina C – 1,6 mg
  • Tiamina – 0,620 mg
  • Riboflavină – 0,170 mg
  • Niacină – 8.830 mg
  • Vitamina A – 54 UI
  • Vitamina E – 0,50 mg
  • Calciu – 631 mg
  • Fier – 7,72 mg
  • Magneziu – 335 mg
  • Fosfor – 860 mg
  • Potasiu – 407 mg
  • Sodiu – 16 mg
  • Zinc – 4,58 mg
  • acizi grași saturați – 3,330 g
  • acizi grași mononesaturați – 2,309 g
  • acizi grași polinesaturați – 23.665 g
  • grăsimi trans – 0,140 g

Sursa datelor: USDA National Nutrient Database for Standard Reference. (3)

Seminte de chia – Beneficii pentru sanatate

Semințele de chia și riscul de cancer

Semințele de chia reduc riscul de a dezvolta cancer de sân, dar cresc probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată. Acest lucru se datoreaza acidului ALA conținut în ele, adică acidul alfa-lino

lenic, care este esența acizilor omega-3. Semințele de chia sunt cea mai bogată sursă de ALA din plante, potrivit unui studiu publicat în Nutrition Research. Acestea conțin cu 16% mai mult decât seminţele de in care erau considerate o sursa importanta.

După cum susțin oamenii de știință din SUA în Journal of Molecular Biochemistry, acidul ALA induce apoptoza, sau moartea celulară, a anumitor linii celulare responsabile de dezvoltarea cancerului de sân și de col uterin, fără a deteriora celulele sănătoase.

Astfel, ei confirmă rezultatele cercetărilor anterioare, publicate în „European Journal of Cancer” în 2000, care au arătat că o creștere a concentrației de acid ALA în sânge a fost asociată cu un risc redus de cancer de sân.(9)

În plus, semințele de chia, în afară de acidul alfa-linolenic, sunt o sursă excelentă de fibre și zinc. Acestea sunt substanțe care previn dezvoltarea și ajută la combaterea cancerului. (5)

Cu toate acestea, studiile efectuate sugerează că ALA (indiferent de originea sa – vegetală sau animală) crește riscul de a dezvolta cancer de prostată.

budinca chia

Seminte de chia: pentru o memorie mai buna si depresie

Semințele de chia sunt foarte bogate in acizi grași omega-3. Dintre toate uleiurile, uleiul de semințe de chia este cea mai bogată sursă de acizi grași omega-3, care reprezintă 63% din aceasta. Prin comparație, uleiul din semințe de in conține 54% acizi grași omega-3. 

Daca este in cautarea de produse alimentare sanatoase, semintele de chia sunt alegerea potrivita.

Acizii grași Omega-3 susțin activitatea creierului. Facilitează învățarea, îmbunătățesc memoria și concentrarea. Prin urmare, aceste seminte miraculoase sunt recomandate în special elevilor, studenților și altor persoane care au activități mentale intense. În plus, susțin sistemul nervos și chiar pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

La vârstnici pot preveni dezvoltarea demenței (inclusiv a bolii Alzheimer ). Acizii grași Omega-3 conținuți în semințele de chia susțin buna funcționare a vederii si previn dezvoltarea degenerescenței maculare.

În plus, acizii grași omega-3 sunt esențiali în timpul sarcinii. Au un efect pozitiv nu numai asupra sănătății viitoarei mame, ci sunt și responsabili pentru dezvoltarea corectă a copilului.

Citeste si: Miere de Manuka: ce este si ce beneficii are?

Semințele de chia pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a hipertensiunii arteriale. (8)

Acizii grași omega-3 conținuti în semințele de chia au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Împreună cu fibrele, care sunt prezente și în ele, contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL „rău”, a trigliceridelor și la creșterea concentrației de colesterol HDL „bun”.

În acest fel, semințele de chia previn formarea aterosclerozei și reduc riscul multor boli de inimă, cum ar fi boala coronariană.

În plus, semințele de chia sunt bogate în potasiu, care este responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale. Contin magneziu, calciu și sodiu, elemente care susțin activitatea inimii.(10)

La rândul lor, cercetările publicate în revista Diabetes Care arată că semințele de chia îi pot ajuta pe diabetici să controleze nu numai nivelul tensiunii arteriale, ci și al proteinei C reactive. O valoare mare a markerului inflamației, se corelează cu risc de infarct miocardic și accident vascular cerebral.(11)

Citeste si: 

Seminte de chia pentru probleme digestive

Semințele de chia sunt a doua cea mai valoroasă sursă de fibre după tărâțele de grâu (42 g/100 g). S-a dovedit că fibrele nu numai că previn bolile de inimă, ci și îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv. Semintele susțin procesul digestiv și stimulează peristaltismul intestinal. (6)

De asemenea, fibrele reglează ritmul mișcărilor intestinale, prevenind astfel constipația și susțin dezvoltarea florei bacteriene fiziologice. În plus, reduc riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o dietă zilnică de cel puțin 35 g de fibre. 100 g de semințe de chia conțin până la 34,4 g de fibre alimentare, prin urmare acopera 100% din necesarul zilnic de fibre.

Cu toate acestea, semințele de chia nu trebuie consumate daca suferiti de inflamație intestinala sau alte boli gastrointestinale.

Seminte de chia pentru diabet

Mulți ani de cercetări au arătat că o dietă bogată în fibre previne multe boli ale civilizației, inclusiv diabetul de tip 2.

Consumul de semințe de chia bogate în acest nutrient îi poate ajuta și pe diabetici. Un studiu din 2009 din British Journal of Nutrition a constatat că semințele de chia au ajutat la normalizarea rezistenței la insulină la șobolanii diabetici, reducând în același timp grăsimile din sânge și colesterolul. Rezultatele cercetării deja menționate publicate în revista „Diabetes Care” sunt similare.(12)

Deci, semințele de chia funcționează în mod similar cu tărâțele și alte produse din cereale integrale, al căror efect pozitiv asupra sănătății diabeticilor a fost dovedit de mult timp.

seminte-chia

Seminte de chia benefice pentru slabit

Semințele de chia, atunci când sunt combinate cu apă, acționează precum semințele de in, se umflă. Ca rezultat, ele umplu stomacul și, astfel, dau o senzație de satietate pentru o lungă perioadă de timp. Teoretic, ar trebui sa mananci mai putin si sa slabesti cateva kilograme.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat Appalachian din Carolina de Nord au încercat să confirme aceasta teorie.. Au fost observate modificări ale apetitului la participanții la studiu, după perioada de 12 săptămâni a experimentului.(7)

Persoanele participante la studiu au mâncat până la 50 g de semințe de chia pe zi.

Seminte de chia: o sursa de proteine pentru vegetarieni

100 g de semințe de chia conțin până la 16,54 g de proteine. Sunt o sursa de proteine de înaltă calitate. Semințele de chia conțin 91 din 100 de aminoacizi, ceea ce le face superioare altor semințe proteice.

Acest profil aproape perfect de aminoacizi face din semințele de chia o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni, precum și o sursă bună de energie pentru culturisti și sportivi.

Seminte de chia pentru oase puternice

Semințele de chia sunt o sursa importanta de calciu si ajuta la întărirea oaselor. 100 g conțin până la 631 mg de calciu. Aceasta este de peste două ori cantitatea unui pahar de lapte (aproximativ 240 mg). În plus, sunt bogate în fosfor (860 mg / 100 g), care este, de asemenea, responsabil pentru oase și dinți puternici.

Citeste si: Spirulina: beneficii, proprietati si recomandari

Sunt semințele de chia sigure pentru cei care suferă de alergii?

Semințele de chia pot provoca alergii, dar pentru cei alergici nu sunt întotdeauna recomandate din alt motiv. Semințele de chia cumpărate din magazine pot conține alergeni:

  • gluten;
  • alune și alte nuci;
  • susan;
  • lapte (inclusiv lactoza);

Acest lucru se datorează ambalării în fabrici în care se află materiile prime care conțin alergenii menționati.

De unde să cumpăr semințe de chia?

Semințele de chia pot fi cumpărate în magazinele naturiste, precum și în supermarketuri și chiar în lanțul de farmacii populare. Prețul lor variază de la 10 la 30 ron (versiunea BIO) pentru aproximativ 150 g.

Semințele de chia: care sunt întrebuințările lor în bucătărie?

Semințele de chia pot fi adăugate întregi sau măcinate în musli, iaurturi, salate și produse de patiserie. Ele pot fi, de asemenea, înmuiate în apă sau suc și folosite ca un agent de îngroșare natural, de exemplu pentru supe.

La rândul său, uleiul din semințe de chia poate fi adăugat în salate, de exemplu, la fel ca uleiul de măsline. Cu toate acestea, nu trebuie folosit pentru prăjit. Aceste tipuri de uleiuri nu trebuie tratate termic, deoarece își pierd majoritatea nutrienților și proprietăților.

Care sunt efectele secundare ale semințelor de chia?

Cât timp și în ce cantități poți mânca semințe de chia? Pot dăuna sanatatii atunci când sunt consumate în cantități mai mari?

Semințele de chia nu pot fi consumate în cantități prea mari, deoarece sunt bogate în fibre, ceea ce poate afecta absorbția multor nutrienți și nu trebuie consumate pentru inflamația intestinului și alte boli gastrointestinale.

Au si un continut mare de ALA (este un ulei vegetal care, daca este oxidat, devine agresor si poate provoca cancer).

Semințele de chia trebuie consumate cu moderație, la fel ca semințele de in și tărâțele. O doză bine tolerată este de 20 de grame (aproximativ 1,5 linguri) de semințe de chia de două ori pe zi.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *