LOADING

Type to search

Miere de Manuka: ce este si ce beneficii are?

Sanatate

Miere de Manuka: ce este si ce beneficii are?

Share
miere de manuka

Ați auzit de faimoasa miere de manuka și de efectul ei asupra organismului? Este foarte populara în întreaga lume, în ciuda prețului său puțin mai mare. Acest lucru se datorează proprietăților sale antibacteriene, care o deosebesc de mierea obișnuită. Descopera-i beneficiile, care nu sunt legate doar de capacitatea de a indulcii bauturile. 

Cuprins
1. Mierea – un miracol străvechi cu multe avantaje
2. Ce este mierea de manuka?
3. Avantajele folosirii mierii de manuka

Mierea – un miracol străvechi cu multe avantaje

Apicultura și producția de miere sunt la fel de vechi ca omenirea însăși. Probabil că nu vom ști exact anul și oamenii care au început să crească albine. Există diverse surse pe internet care oferă răspunsuri la întrebarea când și unde a fost menționată pentru prima dată apicultura. Unii sustin că a aparut in Egipt  –  6000 – 5000 î.Hr.

Potrivit altor surse, apicultura a fost menționată pentru prima dată în Turcia 9.000 de ani î.Hr.  În orice caz, apicultura face parte din civilizația noastră de mii de ani. 

Mierea era cunoscută  romanilor, grecilor și era folosită pentru gătit sau pentru aromatizare. Grecii, de exemplu, o amestecau cu brânză și făceau cheesecake, care este cunoscut și astăzi. În epoca creștină, producția de miere și ceară a crescut și mai mult din cauza cererii de lumânări.

Beneficiile consumului de miere

Consumul de miere are și alte avantaje pe lângă gustul excepțional. Datorită compoziției sale, mierea este o sursă în principal de carbohidrați. Zaharurile din miere sunt mai dulci decât îndulcitorii artificiali, iar fructoza are cea mai mare pondere. 

De asemenea, mierea conține diverse vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina B2 și B3, acid pantotenic, precum și magneziu, calciu, fier, potasiu și cupru. 

Pe lângă faptul că este o sursă de nutrienți, mierea naturală este utilă și ca sursă de energie pentru sportivi, conține antioxidanți și ajută la digestia, datorită enzimelor.

Oamenii de știință sunt preocupați de proprietatile mierii, iar studiile au arătat următoarele beneficii ale mierii:

  • ajută împotriva infecțiilor;
  • este utila pentru răni și arsuri;
  • ameliorează simptomele răcelii și tusei;
  • previne refluxul;
  • ajută in caz de diaree.

Ce este mierea de manuka?

Mierea de Manuka este o miere specială care diferă de alte specii. Acest lucru se datorează proprietăților sale antibacteriene, care o fac foarte populara pe piață

Există o noțiune veche de secole că mierea ajută la tratarea infecțiilor, ceea ce probabil a întârziat descoperirea antibioticelor. Dar recent, rezistența la antibiotice a crescut interesul oamenilor de știință pentru mierea de manuka.

Dar ce înseamnă cuvântul „manuka”?  Numele vine de la tufa pe care o polenizează albinele. Acesta este Leptospermum Scoparium, un arbust mic care crește în Noua Zeelandă și Australia. Există 50 de specii din genul Leptospermum în Australia, Malaezia sau Noua Zeelandă.

Acest arbust este destul de rezistent și poate fi găsit în zonele joase până la poalele Noii Zeelande. Manuka are frunze ascuțite și flori albe sau roz. Este capabil să crească atât în locuri uscate, cât și umede, iar copacul bătrân poate rezista la înghețuri lungi și la secetă. Și de ce se numește manuka? Acesta este numele dat de maori – indigenii din această zonă.

Maorii foloseau frunzele și scoarța arborelui manuka pentru a trata febra, problemele urinare, dar și ca sedativ sau diuretic. Arborele manuka este cunoscut și sub numele de arbore de ceai deoarece colonizatorii din zonă făceau ceai din frunzele sale.

Ingredientele importante ale mierii de manuka

Ca și alte tipuri de miere, mierea de manuka conține mai ales zahăr, dar și aminoacizi, vitamine B, fier, potasiu, calciu și zinc. Cu toate acestea, mierea de manuka este excepțională în principal datorită următoarelor sale trei componente:

  1. Metilglioxal (MGO)
  2. Dihidroxiacetona (DHA) – o componentă a nectarului florilor de arbore de manuka, care se transformă în MGO în timpul producției de miere
  3. Leptosperină – o componentă a nectarului arborelui manuka

MGO – miracolul din borcanul cu miere de manuka

MGO, numele complet metilglioxal, este un ingredient cheie în mierea de manuka în ceea ce privește proprietățile sale antibacteriene. Proprietățile antibacteriene se pot datora conținutului de peroxid de hidrogen, care se descompune în mierea normală și astfel se pierd proprietățile sale utile.

Cu toate acestea, prezența MGO  în mierea de manuka păstrează aceste proprietăți chiar și după dispariția peroxidului de hidrogen.

Conținutul de MGO în mierea de manuka este în intervalul 0 până la 1000 mg / kg.  Un conținut de 100 mg este considerat antibacterian. Pe piata exista destule produse cu o concentratie de cel puțin 100 mg de MGO.

MGO este o componentă foarte importantă a mierii de manuka, deoarece are proprietăți antibacteriene și antivirale.  Interesant este că Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) aprobă chiar și bandaje pentru răni impregnate cu miere de manuka.

UMF – o marcă de calitate

Pentru a determina calitatea mierii de manuka a fost creat ratingul UMF (Unique Manuka Factor), iar valoarea acestuia exprimă concentrația de MGO din miere.

Acest rating a fost elaborat de Asociația UMF Honey din Noua Zeelandă, care testează fiecare lot de miere și eliberează un certificat producătorilor care îndeplinesc standardele sale stricte.

Astfel vei ști că ai cumpărat miere de manuka adevărată din Noua Zeelandă. Neozeelandezii mențin calitatea mierii, așa că producătorii trebuie să aibă o licență de marcă, care se acordă numai dacă mierea este produsă, ambalată și etichetată acolo. în Noua Zeelandă. Produsele sunt testate pentru a verifica puritatea și sursa mierii și dacă aceasta corespunde.

Doar mierea care a trecut toate testele poate obține un rating UMF, așa că nu trebuie să vă faceți griji că este posibil să fi cumpărat o „manuka falsă”. Se presupune că o valoare mai mare a factorului UMF înseamnă proprietăți antibacteriene mai puternice ale mierii. 

Desigur, asta înseamnă că produsele au și un preț mai mare pe piață. Pentru a vă face o idee mai bună, tabelul arată conținutul MGO, valoarea UMF și modul în care este utilizată mierea.

CONȚINUT MGO           VALOAREA UMF                  CUM SE UTILIZEAZĂ

83+ mg/kg                                  5+                                Supliment alimentar excelent

263+ mg/kg                               10+                                Util pentru mentinerea sanatatii

514+ mg/kg                               15+                                Proprietăți antibacteriene bune

829+ mg/kg                                20+                               Proprietăți antibacteriene excepționale

Mierea cu o valoare UMF de 5 până la 9 are un conținut scăzut de MGO și este potrivită pentru îndulcirea simplă a alimentelor ca un înlocuitor mai sănătos pentru alți îndulcitori. 

Mierea cu UMF de la 10 la 14 are un efect terapeutic slab, așa că o puteți folosi, de exemplu, pentru a trata răceala. Mierea cu o valoare UMF peste 15 are valoare terapeutica poate fi folosită pentru probleme specifice precum arsuri la stomac, carii sau sinuzite.

În afară de Noua Zeelandă, mierea de manuka este produsă și în Australia, unde este și protejată și certificată. Mierea de manuka originala si 100% pură din Australia o puteti recunoaste după marca de autenticitate acordată de AMHA (Asociația Australiană a Mierii de Manuka). 

Marca se acordă numai acelor producători care au trecut un test de laborator și asigură că mierea îndeplinește standardele minime pentru prezența naturală a MGO și DHA. Există 2 mărci de calitate:

  • AMHA autentică  – mierea de manuka este  produsă în Australia  și testată pentru MGO  ≥ 85 mg/kg  (ppm – 1 milion de particule) și  DHA  ≥ 170 mg/kg  (1 milion de particule)
  • Autorizată AMHA –  mierea de manuka este produsă în Australia și testată pentru conținutul de  MGO  ≥ 30 mg/kg (ppm – număr de particule la 1 milion) și  DHA  ≥ 60 mg/kg  (număr de particule la 1 milion).

Nu toate tipurile de miere de manuka din Australia și Noua Zeelandă îndeplinesc criteriile locale în producția de miere. 

Dacă produsul nu îndeplinește criteriile de nivel superior din motivele de mai sus, AMHA permite producătorilor să utilizeze această etichetă pe baza experienței lor în producția de miere. 

La fel ca UMF din Noua Zeelandă, AMHA are grijă de calitatea mierii și de securitatea maximă că vei primi un produs autentic și certificat.

Mierea de Manuka este folosită pentru a rezolva diverse probleme de sănătate, dar uzul ei medical este în general destinat rănilor și arsurilor mici. În tratarea rănilor se folosește mierea medicală, care este sterilizată și preparată ca „pansament”.

Când cumpărați miere de manuka, puteți găsi explicații pentru utilizarea acesteia în tratamentul diabetului, cancerului, hipertensiunii arteriale sau infecțiilor ochilor, urechilor sau sinusurilor. 

Cu toate acestea, dovezile acestei mieri asupra acestor probleme sunt limitate, așa că nu vă așteptați la o eficacitate de 100%.

Avantajele folosirii mierii de manuka

Proprietăți antibacteriene

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel mondial. De aceea mierea de manuka poate fi utilă în rezolvarea acestei probleme. Rezultatele de laborator arată capacitatea sa de a limita răspândirea a aproximativ 60 de specii de bacterii, inclusiv salmonella sau Escherichia coli.

Rezultatele studiilor care demonstrează beneficiile mierii de manuka în lupta împotriva super bacteriilor,  precum Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa sau Helicobacter pylori, au un răspuns pozitiv. Aceasta este o veste grozavă pentru că aceste bacterii sunt rezistent la antibiotice.

Bacteriile sunt, de asemenea, asociate cu beneficiile mierii de manuka în îngrijirea bucală, deoarece cercetările au arătat că limitează creșterea P. gingivalis și  A. actinomycetemcomitans.

Proprietățile antibacteriene ale mierii de manuka pot ajuta si în bolile cauzate de bacterii

  • durere în gât –  Streptococcus mutans
  • ulcer gastric –  H. pylori
  • infecție a tractului respirator superior (frecvent la persoanele cu fibroză chistică) –  Burkholderia spp., Pseudomonas aeruginosa
  • diaree cauzată de o infecție bacteriană – Clostridium difficile.

Tratamentul rănilor și arsurilor

Mierea de Manuka nu este doar un agent antibacterian care previne răspândirea acestor microbi. Mierea în scop medicinal are capacitatea de a ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor.

Potrivit unui studiu din 2015, mierea este o opțiune bună în tratamentul rănilor mixte acute și cronice, arsurilor, ulcerelor de presiune sau altor boli. Revizuirea a evaluat 26 de studii care au implicat un total de 3.011 persoane.

Conform dovezilor, bandajele cu miere vindecă arsurile de gradul doi în 4-5 zile mai repede decât bandajele obișnuite. În plus, există unele dovezi ale unei mai bune eficacități a mierii în tratamentul rănilor infectate după intervenții chirurgicale.

Nu este vorba doar despre efectele directe ale mierii de manuka asupra rănilor și arsurilor, ci și despre potențialele sale beneficii pentru piele.

 Această miere poate fi o modalitate naturală de a trata acneea datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene și a capacității sale de a accelera vindecarea rănilor.

Efecte secundare asociate cu utilizarea mierii de manuka

Conținut nutrițional excelent și multe beneficii, dar cu siguranță vă întrebați dacă utilizarea mierii de manuka nu are efecte secundare. Unul dintre dezavantajele sale, care poate descuraja oamenii, este prețul. 

Acesta crește odată cu conținutul MGO și cu  ratingul UMF. Pretul poate descuraja o persoană fără suficiente informații despre mierea de manuka sa o achizitioneze.

Rețineți, totuși, că această miere este vândută în întreaga lume, dar este produsă doar în Noua Zeelandă și Australia. În plus, trebuie să subliniem că aceasta este o miere unică din florile unei anumite plante, care are proprietăți antibacteriene și este folosită în scop medicinal.

Mierea de Manuka este în general sigură pentru oameni, dar utilizarea ei poate fi periculoasă, desigur, pentru persoanele alergice la miere și albine. Probabil că nu este de prisos să subliniem că, din cauza conținutului de zahăr din miere, diabeticii ar trebui să o consume cu prudență. 

Nu se recomandă consumul de miere de manuka de către copiii sub 1 an din cauza posibilității de apariție a bacteriilor în miere.

Iată câteva fapte interesante pe care trebuie să le știi despre această miere excepțională:

  • Nu orice miere de manuka are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii aprobate clinic.
  • Testarea mierii este foarte importantă, deoarece nu toate regiunile Noii Zeelande cresc arborele manuka, care conține DHA.
  • Nu este același lucru să luați două lingurițe de miere de manuka 5+ sau o linguriță de miere de manuka 10+.
  • Florile arborelui manuka înfloresc vara pentru doar 2 până la 6 săptămâni.
  • Se produce și miere de manuka falsă. O dovadă este că 10.000 de tone de astfel de miere au fost vândute în 2014, dar doar 1.700 de tone au fost produse în Noua Zeelandă.
  • Nu există albine manuka speciale.
  • Daca crezi ca prin colectarea mierii, privam albinele de hrana, fii linistit, pentru ca produc de pana la 2-3 ori mai multa miere decat au nevoie.

Mierea de Manuka a fost și continuă să fie subiectul cercetărilor. Rezistența la antibiotice este o problemă serioasă și poate că această miere va fi soluția în viitor. În acest articol v-am prezentat beneficiile și tot ce este important legat de mierea de manuka. 

 Vrei ca prietenii tăi să învețe despre mierea de manuka și beneficiile ei? Susține articolul cu un share!

Usurinta utilizarii
10
Beneficii
9
Efecte secundare
10

Summary

Cat de sanatoasa este mierea de manuka

Total Rating

9.7
SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *