LOADING

Type to search

Ce sunt Probioticele – Beneficii si Alimente recomandate

Sanatate

Ce sunt Probioticele – Beneficii si Alimente recomandate

Share

Probioticele îmbunătățesc sănătatea intestinului și oferă multe beneficii pentru sănătate. Ele ajută la creșterea cantității de bacterii bune din organism și împiedică înmulțirea bacteriilor rele. Merită să folosiți probiotice? Care sunt celelalte funcții ale probioticelor în afară de susținerea florei intestinale în timpul terapiei cu antibiotice?

Cuprins
✓ Ce sunt probioticele?
✓ Cum funcționează probioticele? 
✓ Ce alimente conțin probiotice naturale?
✓ Care sunt beneficiile probioticelor?
✓ Ce este o deficiență de probiotice și de ce apare?
✓ Cum ajung probioticele în organism?
✓ Probioticele interacționează cu medicamentele?
✓ Cum se administrează probioticele?
✓ Probiotice – merită folosite?

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt microorganisme vii care au un efect benefic asupra sănătății și bunăstării umane. Atunci când sunt administrate în doze adecvate mari, acestea pot îmbunătăți funcționarea diferitelor sisteme din organism, inclusiv sistemul imunitar. (1)

Probioticele sunt tulpini de bacterii care au un efect bebefic asupra microflorei intestinale. (2) Microorganismele probiotice sunt în principal bacterii responsabile de producerea acidului lactic:

  • Lactobacillus, incluzând, printre altele: L.casei, L.reuteri, L.acidophilus
  • Bifidobacterium: B.breve, B.animalis

Cunoașterea tulpinilor, și în special a proprietăților lor specifice, este extrem de importantă pentru a putea vorbi despre utilizarea rațională a probioticelor. Tulpinile diferă unele de altele si indeplinesc functii diferite. Un probiotic nu ar trebui utilizat decat pentru afectiunile recomandate.

Cum funcționează probioticele?

Deoarece există multe tulpini, mecanismul de acțiune pentru fiecare tulpină va fi ușor diferit. Sarcina principală a probioticelor este însă de a oferi o protecție adecvată tractului digestiv și de a întări în mod natural imunitatea organismului. (3)

Probioticele sustin sanatatea intestinelor și ajută la depășirea simptomelor cauzate de bolile alergice (dermatita atopică). Se estimează că până la 70% din celulele imunitare ale organismului se gasesc in mucoasa intestinului. Multe studii efectuate până acum au arătat că tulpinile probiotice afectează buna funcționare a microorganismelor intestinale. (4) Acest lucru se întâmplă prin:

  • sintetizarea vitaminelor B și PP;
  • producerea de acid lactic și acetic, care scad pH-ul și inhibă creșterea bacteriilor patogene;
  • stimularea producției de mucus;
  • obţinerea de nutrienţi şi situsuri receptor prin competiţia cu microorganismele patogene; (5)
probiotice

Ce alimente conțin probiotice naturale?

Probioticele se gasesc în mod natural în alimente. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt incluse în meniul nostru, în mod permanent. Probioticele naturale se gasesc in alimente precum:

  • varză murată
  • castraveți murați
  • sfeclă roșie
  • iaurt natural
  • chefir,

Probioticele se găsesc și în alte produse lactate fermentate. De asemenea, pot fi găsite și în laptele de soia, nucă de cocos și plante de soia.

Probioticele sunt bacterii vii sau drojdii care au un efect benefic asupra sistemului digestiv si asupra intestinelor noastre. Ele pot fi furnizate organismului, de exemplu, sub formă de capsule, tablete (comercializate în farmacii) sau cu alimente. Dar se gasesc si in multe alimente probiotice. (6)

Iaurtul are efect probiotic

Probioticele se găsesc si în iaurturile pline de grăsimi. Nu este recomandat să consumați iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi, în special cele care conțin zahăr, deoarece acesta nu au bacterii benefice in compozitie.

Brânzeturile au efect probiotic

Din păcate, nu toate brânzeturile conțin probiotice. In produsele puternic procesate, aceste bacterii nu există deloc. De aceea ar trebui să cumparati doar brânzeturile care specifica pe ambalaj „culturi de bacterii vii”. Multe bacterii bune se găsesc în gouda, mozzarella, cheddar, brânza de vaci și sortimentele cu mucegai albastru, precum roquefort. Brânzeturile feta, care sunt făcute din lapte de oaie sau de capră, conțin de obicei bacterii numite Lactobacillus plantatorum. Aceste brânzeturi conțin nu numai bacterii și drojdie, ci și acid butiric și acid propionic. Ambele substanțe au un efect benefic asupra intestinelor.

Otet de mere

Oțetul de mere este, de asemenea, un produs fermentat care a câștigat popularitate în ultima perioadă. Oțetul de mere conține multe molecule active biologic diferite care au un efect pozitiv asupra sănătății umane. De exemplu, acidul acetic din oțet inhibă activitatea dizaharidazei, o enzimă care descompune amidonul și zaharurile complexe. Astfel sunt absorbite mai repede de către organism. Dacă enzima este blocată, se absoarbe mai puțin zahăr. În plus, oțetul de mere poate reduce inflamația din organism, dacă îl consumi în mod regulat.

De asemenea, sunt si cateva fructe si legume ce contin probiotice si pe care sigur le aveti în frigider sau în cămară:

Care sunt beneficiile probioticelor?

Sănătatea bună și imunitatea sunt strâns legate de starea microflorei intestinale. Administrarea de probiotice contracarează creșterea excesivă a bacteriilor patogene și oferă organismului un scut protector natural.

Utilizarea probioticelor este recomandată în special în timpul tratamentului cu antibiotice. Medicamentele nu sunt selective, așa că, atunci cand se  distrug bacteriile patogene, se elimină și bacteriile care au un efect benefic asupra sănătății. (7)

Ce este o deficiență de probiotice și de ce apare?

Dezechilibrul florei intestinale se manifesta in primul rand prin probleme gastrice repetate (flatulenta, dureri abdominale, gaze, diaree). De asemenea, pot aparea senzații de anxietate, tulburări de concentrare, insomnie, probleme ale pielii și o susceptibilitate mai mare la infecții bacteriene, virale și fungice.

Cele mai frecvente cauze care duc la dezechilibrul florei intestinale sunt:

  • alimentația săracă, bogata in zaharuri simple și grăsimi animale;
  • administrarea de antibiotice, sau analgezice;
  • infecţiile;
  • stresul în exces;
  • tutunul si alcoolul în exces;

Cum ajung probioticele în organism?

Pe lângă îmbogățirea dietei cu produse alimentare adecvate, una dintre cele mai populare modalități de a furniza probiotice organismului este utilizarea de suplimente cu probiotice. În prezent, există multe produse alimentare și farmaceutice care conțin bacterii probiotice. Acestea se gasesc sub formă de capsule, tablete și plicuri. Concentrația bacteriilor benefice din astfel de suplimente poate varia de la câteva milioane la câteva miliarde per doza.

Probioticele interacționează cu medicamentele?

Dacă un anumit supliment cu probiotice are interacțiuni adverse cu alte medicamente trebuie specificat de producător în prospectul produsului. S-a confirmat că utilizarea simultană a probioticelor și a antibioticelor este sigură și chiar recomandată. În cazul altor medicamente sau suplimente alimentare, prospectul produsului confirmă siguranța utilizării simultane cu probiotice. Dacă aveți îndoieli cu privire la utilizarea unui anumit produs, este întotdeauna recomandat să consultați medicul.

Cum se administrează probioticele?

Doza de probiotic se determină pe baza prospectului sau a recomandarilor facute de medic.

 Cercetătorii urmează multe linii directoare diferite, inclusiv faptul că doza care ajunge în intestin se poate multiplica de până la 100 de ori.

In cazul folosirii unor produse specifice, doza exacta este inscrisa pe eticheta sau pe prospectul produsului. Nu măriți sau micșorați aceste doze în funcție de preferințele dvs. 

Doza pentru copii este deosebit de importantă. Cantitatea greșită de probiotic pentru vârstă, poate avea consecințe negative asupra sănătății. Prin urmare, cel mai bine este să consultați un medic pediatru înainte de a da probiotice copiilor.

Probiotice – merită folosite?

Prezența bacteriilor bune în organism, are un efect benefic asupra microflorei intestinale și ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Probioticele au multe beneficii pentru sănătate și nu există nicio îndoială că funcționează cu adevărat. Bacteriile bune nu pot lipsi din alimentația zilnică. Acest lucru este dovedit de afecțiunile supărătoare care apar atunci când există o deficiență a acestor bacterii. (studiu 1) (studiu 2)

Pentru a asigura o sănătate bună și bunăstare, ar trebui să consumati probiotice din alimente și suplimente alimentare de bună calitate.

Ultima actualizare: 16.04.2022

Surse: 

  1. https://www.healthline.com/health/probiotics
  2. https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics
SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *