LOADING

Type to search

Acidul folic — beneficii, rol, administrare, precautii

Vitamine

Acidul folic — beneficii, rol, administrare, precautii

Share
acid folic

Acidul folic sau folat, este un nutrient important cunoscut ca vitamina B9 si face parte din complexul de vitamine hidrosolubile B. Folații sunt foarte importanți pentru oameni, în special pentru femeile însărcinate, deoarece ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale la bebeluși. În acest articol, veți afla mai multe despre sursele de acid folic, beneficiile acestuia și alte informații interesante legate de vitamina B9.

Cuprins
✓ Acid folic – Folat – Vitamina B9
✓ Rolul folaților în organism
✓ Beneficiile acidului folic asupra sanatatii
✓ Deficitul de acid folic
✓ Doza zilnica recomandată de acid folic

Acid folic – Folat – Vitamina B9

Acidul folic este cunoscut ca fiind una dintre vitaminele din grupul B, si anume vitamina B9. Mai este denumit si folat!

Folatul este o formă de vitamina B9 care se găsește în mod natural în alimente, iar acidul folic este forma sa sintetică.

Termenul de folat este un nume generic și se referă la mai multe forme de vitamina B9, inclusiv acid folic, tetrahidrofolat (THF) și dihidrofolat (DHF). Acidul folic este o formă sintetică de acid folic găsit în suplimente sau alimente.

Fie că folositi folați sau acid folic, efectul este același.

Utilizarea acidului folic este recomandată în special femeilor însărcinate, dar beneficiile vitaminei B9 nu se opresc aici. Pe lângă sprijinirea sarcinii, este util și în cazul depresiei sau al pierderilor de memoriei. [1] [33] [34]

Importanța folatului pentru corpul uman a fost descoperită de Dr. Lucy Wills în 1931. Cercetătorul a demonstrat că drojdia de bere poate preveni anemia în timpul sarcinii. Folații sunt cunoscuti de aproape 100 de ani. [31]

Rolul folaților în organism

Folatul este important pentru organism din mai multe motive.

  • Susține funcția celulară și creșterea țesuturilor.
  • Este util în prevenirea anemiei, deoarece ajută la producerea globulelor roșii, dar împreună cu vitaminele B12 și C.
  • Ajută la descompunerea, utilizarea și producerea de noi proteine.
  • Susține producerea de ADN, necesar pentru informația genetică. [32]

Surse naturale de acid folic

Acidul folic apare sub formă de folat într-o varietate de alimente și se regaseste in compozitia multor suplimente nutritive. Se gaseste in compozitia mai multor multivitamine, dar îl puteți cumpăra și separat.

Dacă preferați sursele naturale de vitamina B9, veți găsi câteva exemple în lista urmatoare: [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13]:

  • Ficat (pasare, crud) – 588 μg
  • Naut (crud) – 557 μg
  • Ficat (carne de vită, crud) – 290 μg
  • Mazăre (coaptă, lungă, crudă) – 274 μg
  • Ficat (porc, crud) – 212 μg
  • Spanac (crud) – 194 μg
  • Mazăre (verde, crudă) – 65 μg
  • Broccoli (crud) – 63 μg
  • varza de Bruxelles (cruda) – 61 μg
  • Varză (crudă) – 43 μg
  • Varză (roșie, crudă) – 18 μg

Citeste si Quercetina – beneficii, utilizari si contraindicatii.

Beneficiile acidului folic asupra sanatatii

Acidul folic are nenumarate beneficii asupra sănătătii noastre.

Acidul folic și sarcina

Administrarea acidului folic este foarte importantă înainte și în timpul sarcinii, deoarece previne apariția malformațiilor congenitale la nivelul creierului și măduvei spinării. Malformațiile congenitale ale bebelușului apar în primul trimestru, mai precis în primele 3-4 săptămâni de sarcină. Din acest motiv, este important să folosiți acidul folic nu numai în timpul sarcinii, ci si cu cel puțin o lună înainte de naștere [15].

Defectele congenitale ale sistemului nervos central au un nume comun – defecte ale tubului neural. Acestea sunt anomalii ale creierului, măduvei spinării sau coloanei vertebrale care apar în timpul embriogenezei – dezvoltarii embrionului.

În timpul dezvoltării fătului, creierul, coloana vertebrală și măduva spinării se formează din tubul neural. Pe scurt, defectele apar atunci când tubul neural nu se inchide in prima luna de dezvoltare. Neuroepiteliul este predispus la deficiență neuronală și moarte din cauza influențelor mediului. [17] [18]

Utilizarea acidului folic înainte și în timpul sarcinii reprezinta o modalitate eficienta de a preveni dezvoltarea acestor defecte. De asemenea, trebuie mentionat ca nu sunt cunoscute cauzele exacte ale defectelor tubului neural. Cu toate acestea, riscul acestor defecte crește odată cu obezitatea si utilizarea anumitor medicamente pentru epilepsie sau diabet. [19]

Complicațiile aparute la dezvoltarea tubului neural nu sunt singurele probleme pe care suplimentarea cu acid folic le poate rezolva. Reduce riscul de bătăi neregulate ale inimii, sau al nașterii premature. Utilizarea acidului folic este utilă pentru prevenirea mai multor complicații legate de dezvoltarea optimă a fătului. Deși nu este un remediu universal pentru aceste afectiuni, rolul său nu poate fi ignorat. [16]

Leziunile nervoase sunt permanente, iar dacă acidul folic poate reduce riscul dezvoltării acestor leziuni, atunci utilizarea sa este esențială. [19]

Acidul folic și bolile de inima

Efectele acidului folic nu se limiteaza la susținerea creșterii optime a fătului în timpul sarcinii. De asemenea, poate fi de ajutor în prevenirea apariției bolilor cardiace și circulatorii. Acestea sunt asociate cu un nivel mare de homocisteină. Acidul folic joacă un rol important în metabolismul acestui aminoacid.

Pe lângă acidul folic, vitaminele B6 și B12 controlează nivelul normal de homocisteină din sânge. Există mai multe studii care indică faptul că nivelul de homocisteină a scăzut, dar acest lucru nu a afectat riscul de boli cardiovasculare. Administrarea acidului folic și a altor vitamine B are un efect pozitiv asupra riscului de accident vascular cerebral. [20] [21] [22]

Efectul acidului folic asupra cancerului

Mai multe studii științifice au sugerat ca acidului folic ar avea un efect benefic asupra anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plămân, pancreas, sân sau vezică urinară. Efectul folatului asupra carcinogenezei nu a fost încă verificat pe deplin științific. Unele dovezi sugerează că acidul folic este benefic în oprirea stadiilor incipiente ale anumitor tipuri de cancer.

Cu toate acestea, după dezvoltarea leziunilor precanceroase, dozele mai mari de acid folic au avut efectul opus și chiar au susținut dezvoltarea. Chiar daca utilizarea corectă a acidului folic poate avea un efect pozitiv în unele cazuri, sunt necesare cercetări suplimentare.

Tulburări ale spectrului autist

Autismul și mai precis tulburarea de spectru autist, are multe simptome. Se manifesta prin dificultati de comunicare sau printr-un comportament repetitiv. Unele studii observaționale au găsit o legătură între un risc mai scăzut de tulburare a spectrului autist la copii și utilizarea acidului folic înainte și în timpul sarcinii.

Chiar dacă este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste concluzii, dovezile științifice sugerează că există o posibilă legătură între utilizarea acidului folic și riscul afectiunii. Drept urmare, oamenii de știință nu sunt încă în măsură să confirme în mod concludent impactul direct. [20]

Citeste si Radicalii liberi: definiție, cauze și neutralizare.

Deficitul de acid folic

Ca și în cazul altor micronutrienți, cantitatea de acid folic din dietă este insuficientă, ceea ce poate duce la deficiența acestuia. În plus, poate provoca o altă problemă, anemia.

Anemia este o afecțiune asociată cu un nivel scăzut de celule roșii din sânge. Aceasta determină un nivel scăzut de hemoglobină, ceea ce poate duce la o lipsă de oxigen în organe și țesuturi. Puteți crește nivelul de acid folic din organism prin schimbarea dietei sau prin suplimentarea cu acid folic. [27] [28]

Cel mai bun mod de a vă verifica nivelul de folat este printr-un test de sânge. Deși semnele deficienței de folat sunt mai puțin evidente, pot aparea urmatoarele simptome [27]:

Simptomele deficitului de folat cunoscut si sub denumirea de deficit de vitamina B9:

  • oboseală
  • inflamarea limbii
  • păr alb
  • palpitatii la inima
  • probleme cu creșterea
  • pierderea poftei de mâncare
  • pierdere în greutate
  • iritabilitate

Simptomele anemiei:

  • oboseală și slăbiciune
  • dispnee
  • piele palida
  • supărare

Deficitul de folat poate rezulta nu numai dintr-o dietă incompletă, ci și din alți factori [27] [29] [30]:

  • Consumul excesiv de alcool – provoacă probleme cu absorbția și excreția excesivă de folat cu urina.
    Malabsorbție – Absorbție insuficientă de folat cauzată de boli care afectează tractul gastrointestinal, cum ar fi boala celiacă sau boala Crohn.
    Utilizarea medicamentelor – Deficitul de folat poate fi cauzat de utilizarea anumitor medicamente pentru epilepsie.
    Genetica – chiar și o mutație genetică poate fi cauza unei deficiențe, deoarece aceasta împiedică folatul se transforme în forma sa utilă – folat metilat.

Doza zilnica recomandată de acid folic

Acidul folic este una dintre vitaminele B și consumul sau este important, dar în același timp nu trebuie exagerat. Consumul alimentar de acid folic nu este dăunător, dar un aport de peste 800 µg la persoanele sub 18 ani și 1000 µg la adulți poate masca o deficiență de vitamina B12.

În cazul suplimentării cu acid folic, rețineți că doza zilnica maxima recomandata este de 1000 μg!

În același timp, este interesant de mentionat că acidul folic este adăugat în alimente în mai multe țări din lume. De exemplu, în SUA, se adaugă acid folic in produsele din cereale. Motivul: pentru a furniza 100-200 μg de acid folic pe zi femeilor aflate la vârsta fertilă. Programele obligatorii de fortificare a alimentelor cu acid folic sunt disponibile și în Canada, Chile și America de Sud. [23] [24] [25]

Consumul de acid folic este important pentru noi toți, dar dozele mari sunt asociate cu un risc crescut de cancer. Din acest motiv, vă prezentăm un rezumat al dozei recomandate de vitamina B9 în funcție de vârstă și în timpul sarcinii și alăptării [26]:

DOZA ZILNICA RECOMANDATA DE ACID FOLIC in functie de varsta

  • Până la 6 luni – 65 μg
  • 7 – 12 luni – 80 μg
  • 13 ani – 150 μg
  • 4 – 8 ani – 200 μg
  • 9 – 13 ani – 300 μg
  • Peste 14 ani – 400 μg
  • În timpul sarcinii – 600 μg
  • În timpul alăptării – 500 μg

Informații de bază despre acidul folic

Acidul folic este o vitamina importanta, nu numai pentru femeile insarcinate. Prin urmare, la sfârșitul articolului, am selectat câteva fapte interesante despre vitamina B9 pe care toată lumea, nu numai femeile însărcinate, ar trebui să le cunoască [14]:

  • Acidul folic se găsește în mai multe tipuri de legume și leguminoase. Poti sustine consumul acestuia consumand alimente imbogatite cu vitamina B9. Cerealele și sucul de portocale sunt un start grozav pentru micul dejun.
  • 0,4 mg de acid folic pe zi ajuta la reducerea riscului asociat cu anumite tipuri de cancer, boli de inima sau accident vascular cerebral.
    În fiecare an, în Statele Unite, 4.000 de copii se nasc cu defecte ale tubului neural. Folosind 0,4 g de acid folic pe zi, cu cel puțin o lună înainte de sarcină și în timpul primului trimestru, se pot preveni până la 70% din aceste cazuri.
  • Excesul de acid folic este periculos și pentru femei, așa că doza zilnică nu trebuie să depășească 1 mg pe zi. Dozele mari sunt asociate cu problema diagnosticării deficitului de vitamina B9.
  • Pe lângă prevenirea defectelor tubului neural, acidul folic este util și în diviziunea celulară și formarea organelor la copiii în curs de dezvoltare.
  • Folatul este un micronutrient important, mai ales când vine vorba de sprijinirea dezvoltării adecvate a fătului. Cu toate acestea, aportul adecvat de vitamina B9 este important pentru noi toți. Studiile disponibile sugerează că o mai mare conștientizare a importantei folatului, ar putea preveni cel puțin parțial malformațiile congenitale.

A fost interesant acest articol? Credeti ca si alti prieteni si-ar dori sa stie despre beneficiile acidului folic? Vă rugăm să distribuiti articolul cat mai multor persoane.

La ce ajuta acidul folic?

Folatul (vitamina B-9) este important în formarea globulelor roșii și pentru creșterea și funcționarea sănătoasă a celulelor. Nutrientul este crucial la începutul sarcinii pentru a reduce riscul de malformații congenitale ale creierului și coloanei vertebrale.

Cum se ia acidul folic?

Femeile au nevoie de 400 de micrograme de acid folic în fiecare zi. Puteți obține 400 mcg de acid folic în fiecare zi luând o vitamină cu acid folic sau consumand alimente bogate în folat alimentar natural.

Cand se ia acidul folic?

Se recomandă să luați acid folic în timp ce încercați să aveți un copil (ideal cu 3 luni înainte) și în primele 12 săptămâni de sarcină. Doza zilnica recomandata, dacă încercați să rămâneți gravidă și în primele 12 săptămâni de sarcină este de 400 micrograme, administrată o dată pe zi.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *