LOADING

Type to search

Radicalii liberi: definiție, cauze și neutralizare

Sanatate

Radicalii liberi: definiție, cauze și neutralizare

Share
radicalii liberi

Ce sunt radicalii liberi mai exact și de ce sunt ei importanți?

Radicalii liberi sunt molecule foarte reactive și instabile care sunt produse în organism în mod natural ca un produs secundar al metabolismului normal sau prin expunerea la toxine din mediu, cum ar fi fumul de tutun și lumina ultravioletă.

Radicalii liberi au o durată de viață de doar o fracțiune de secundă. In acest timp pot deteriora ADN-ul, ducând uneori la mutații care pot duce la diferite boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Antioxidanții din alimentele pe care le consumăm pot neutraliza moleculele instabile, reducând riscul de afectiuni.

Vom analiza structura, cauzele, efectele si modul in care poate avea loc neutralizarea radicalilor liberi, precum și beneficiile suplimentelor antioxidante, mai ales in cazul cancerului.

Cuprins
✓ Ce sunt radicalii liberi mai exact și de ce sunt ei importanți?
✓ Definiția și structura radicalilor liberi
✓ Cauze — Surse ale radicalilor liberi
✓ Efectul radicalilor liberi asupra organismului: stresul oxidativ
✓ Radicali liberi și îmbătrânire
✓ Cum se produce neutralizarea radicalilor liberi?
✓ Ce sunt radicalii liberi în organism?
✓ Ce alimente distrug radicalii liberi?
✓ Cum pot neutraliza radicalii liberi?

Definiția și structura radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt atomi care conțin un electron nepereche. Datorită lipsei unui număr stabil de electroni din învelișul exterior, aceștia se află într-o căutare constantă de a se lega de un alt atom sau moleculă pentru a se stabiliza. Este un proces care poate provoca deteriorarea celulelor umane. Această afectare poate accelera procesul de îmbătrânire și poate juca un rol în dezvoltarea cancerului și a altor boli.

Tipuri de radicali liberi

Există multe tipuri de radicali liberi. La om, cei mai semnificativi sunt radicalii liberi de oxigen (specii reactive de oxigen). Exemplele includ oxigen singlet, peroxid de hidrogen, superoxizi și anioni hidroxil.

Cauze — Surse ale radicalilor liberi

S-ar putea să vă întrebați de unde provin radicalii liberi, în primul rând. Radicalii liberi pot fi produși în câteva moduri diferite.

Ei pot fi generati din procesele metabolice normale din organism sau prin expunerea la substanțe cauzatoare de cancer sau alte substanțe nocive din mediu.

Radicalii liberi pot fi produși atât de substanțe nocive, cât și de procesele metabolice normale ale celulelor.

Citeste si: Totul despre Magneziu – beneficii, deficit si alimente.

Radicalii liberi produsi din cauza proceselor metabolice normale

Corpul nostru produce adesea radicali liberi în procesul de descompunere a nutrienților pentru a crea energia care permite organismului nostru să funcționeze.

Producerea de radicali liberi în procesele metabolice normale este unul dintre motivele pentru care riscul de apariție a multor boli crește odată cu vârsta, chiar și atunci când oamenii nu sunt atat de expusi la substanțe care cauzează boli.

Radicalii liberi datorați expunerii la agenți cancerigeni

Expunerea la substanțe cancerigene poate produce și radicali liberi.

Exemple de substanțe posibil cancerigene:

  • Fum de tigara;
  • Radiații ultraviolete;
  • Substanțe chimice de mediu, cum ar fi azbest și clorura de vinil;
  • Unii virusi;
  • Radiații medicale;
  • Poluarea aerului;

Efectul radicalilor liberi asupra organismului: stresul oxidativ

radicali liberiOdată ce radicalii liberi sunt generați, fie prin expunerea la un agent cancerigen sau prin procesele normale ale metabolismului organismului, aceștia sunt liberi să provoace daune.

Disponibilitatea radicalilor liberi creează ceea ce este cunoscut sub numele de stres oxidativ în organism.

Motivul pentru care este numit stres oxidativ, este pentru că reacțiile chimice care au ca rezultat obținerea unui electron de către radicalii liberi se fac în prezența oxigenului.

Procesul poate implica o serie de reacții. Când un radical liber „fură” un electron dintr-o moleculă, acea moleculă devine un radical liber, deoarece îi lipsește un electron – și așa mai departe.

Radicalii liberi pot deteriora ADN-ul organismului, care conține gene, precum și proteine, lipide, membrane celulare, provocând boli.

Radicali liberi și îmbătrânire

Există mai multe teorii care descriu de ce corpul nostru îmbătrânește și radicalii liberi fac parte din aceste teorii. Radicalii liberi nu sunt considerați pe deplin responsabili pentru schimbările legate de îmbătrânire – este probabil ca îmbătrânirea normală să fie legată de o serie de procese diferite din organism.

Cum pot radicalii liberi sa provoce cancer?

Deteriorarea genelor din ADN poate duce la gene care produc proteine ​​ineficiente; unele dintre aceste proteine ​​supraveghează integritatea ADN-ului.

Unele dintre aceste mutații pot implica gene cunoscute sub numele de gene protectoare.

Aceste gene codifică proteinele pentru a repara daunele în ADN sau determină eliminarea celulelor printr-un proces de apoptoză (moartea celulară programată).

Adesea, au loc o serie de mutații ale genelor protectoare și ale altor gene care duc la formarea de celule canceroase.

Antioxidanții și radicalii liberi

Multe dintre substanțele fitochimice din alimentele pe care le consumăm funcționează ca antioxidanți. Acești nutrienți funcționează prin inhibarea formării radicalilor liberi și pot reduce efectele pe care aceștia le-ar provoca în organism.

Aceasta este cel puțin unul dintre motivele pentru care o dietă bogată în legume și fructe a fost asociată cu un risc mai scăzut de apariție a multor boli.

Exemple de antioxidanți: vitamina E, vitamina A, beta-caroten, antocianidine (în fructe de pădure), epigalacatechin-3-galat prezent în ceaiul verde.

Suplimente antioxidante

Multe studii au descoperit că alimentele bogate în antioxidanți sunt asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli, inclusiv cancer. Din păcate, pur și simplu completarea dietei cu suplimente antioxidante nu pare să aibă același efect.

Un exemplu este cancerul pulmonar. Persoanele care consumau un aport mai mare de alimente bogate în beta-caroten și vitamina E au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar.

Cercetătorii au efectuat un studiu în care un grup de persoane a luat zilnic un supliment de beta-caroten, iar celălalt nu. Rezultatele au arătat că bărbații care fumau și au luat beta-caroten au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. [1]

Antioxidanții la persoanele care au deja cancer

Pentru persoanele care urmeaza un tratament pentru cancer, suplimentele antioxidante sunt foarte importante. Este important sa discutati cu medicul inainte de a incepe administrarea oricarui supliment!

Suplimentele antioxidante pot înrăutăți starea de sanatate a unei persoane cu cancer, iar unele suplimente care contin vitamine pot reduce eficacitatea tratamentelor pentru cancer.

Într-un studiu, femeile aflate în postmenopauză cu cancer de sân, care au folosit suplimente antioxidante în timpul chimioterapiei și radiațiilor, s-au dovedit a avea o progresie a bolii [2].

În două studii separate, studiile pe celule sugerează că suplimentele antioxidante (cum ar fi vitamina E) pot promova creșterea și răspândirea cancerului pulmonar [3].

În timp ce suplimentele cu antioxidanți nu sunt recomandate pentru toate persoanele, majoritatea oncologilor cred că o dietă sănătoasă care conține alimente bogate în antioxidanți ar fi de mare ajutor.

Antioxidanții, radicalii liberi și cancerul

Cancerul este de obicei cauzat de o serie de mutații care au ca rezultat creșterea necontrolată a celulelor canceroase. Deoarece fructele și legumele din dieta noastră sunt bogate în antioxidanți, se crede că acesta poate fi unul dintre motivele care ar reduce riscul de cancer.

Obținerea acestor antioxidanți sub formă de suplimente nu sa dovedit a fi eficientă. Ba chiar unele vitamine și minerale pot interfera cu tratamentele pentru cancer.

Majoritatea oncologilor recomandă surse alimentare ale acestor nutrienți in schimbul suplimentelor.

Cum se produce neutralizarea radicalilor liberi?

Neutralizarea radicalilor liberi din organism presupune reducerea șanselor ca aceștia să se formeze, cât și consumul de antioxidanți.

Organismul produce antioxidanți, dar nu în cantități suficiente. Este important de menționat că radicalii liberi sunt produși în timpul proceselor celulare normale iar oamenii cu un stil de viata corect, pot totuși sa dezvolte cancer sau alte boli.

Printre măsurile de reducere a expunerii la radicali liberi se numără:

  • renuntara la fumat,
  • evitarea alimentelor procesate,
  • reducerea consumului de substanțelor chimice;
  • reducerea stresului.

În ceea ce privește obținerea de antioxidanți în dieta dumneavoastră, experții în nutriție recomandă adesea consumul de alimente de culori diferite. Acestea conțin clase diferite de antioxidanți. Neutralizarea radicalilor liberi se poate produce si prin administrarea de ulei CBD.

S-a demonstrat că CBD afectează echilibrul redox modificând nivelul și activitatea atât a oxidanților, cât și a antioxidanților. CBD, ca și alți antioxidanți, întrerupe reacțiile în lanț ale radicalilor liberi, captând radicalii liberi sau transformându-i în forme mai puțin active.

Concluzii

Este imposibil să eliminăm în totalitate sursele de radicalii liberi, în special cei generați ca urmare a metabolismului normal din organism. Acestea fiind spuse, adoptarea unei diete sănătoase, bogată în antioxidanți, este un început bun.

Ultima actualizare: 06/20/2022

Ce sunt radicalii liberi în organism?

Radicalii liberi sunt molecule care conțin oxigen și cu un număr inegal de electroni. Numărul nepar le permite să reacționeze ușor cu alte molecule. Radicalii liberi pot provoca reacții chimice în lanț în corpul tău, deoarece reacţionează atât de ușor cu alte molecule. Aceste reacții se numesc oxidare.

Ce alimente distrug radicalii liberi?

Cele mai bune fructe pentru combaterea radicalilor liberi sunt cele acre, de culoare galbena sau rosie: portocale, caise, grapefruit, mandarine, mure, afine, struguri negri, prune, capsuni, cirese, piersici, ananas, kiwi, curmale.

Cum pot neutraliza radicalii liberi?

Radicalii liberi se regasesc din abundenta în alimentele sărace în nutrienți și în cele cu deficit de antioxidanți. Evitați alimentele cu indice glicemic ridicat sau alimentele bogate în carbohidrați rafinați și zaharuri. De asemenea evitati carnea procesată, cum ar fi cârnații, baconul și salamul.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *