Disfunctia erectila – ce este? cauze, simptome si tratament
Share
Ce este disfunctia erectila?
Disfunctia erectila afectează până la 30% dintre bărbații activi sexual. Vedeți care sunt cauzele impotenței și cum să depășiți problema cu pastile potenta și alte metode terapeutice.
Disfunctia erectila
Disfuncția erectilă se numara printre cele mai frecvente două disfuncții sexuale la bărbați, alaturi de ejaculare prematură. Se estimează că numai în Romania, cateva sute de mii de barbati se lupta cu această problemă. Dar aceste cifre nu sunt exacte, datorită faptului că doar un procent neglijabil de pacienți se adreseaza medicului.
Disfuncția erectilă a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind incapacitatea persistentă sau recurentă de a realiza sau menține o erecție în timpul actului sexual, dar trebuie știut că există o multitudine de definiții, în special în ceea ce privește evaluarea severității simptomelor.
Cauzele potențiale ale disfuncției erectile în timpul actului sexual sunt, de asemenea, extrem de numeroase. Această disfuncție are o simptomalogie extrem de complexă. Din acest motiv fiind atat de dificil de tratat. Cu toate acestea, trebuie să știți că aceasta nu este o misiune imposibilă. Cu o vizita la medic și alegerea tratamentului adecvat, în multe cazuri, performanța sexuală poate fi restabilita.
Simptomele disfuncției erectile
Esența unei erecții este de a umple corpurile cavernoase cu sânge. Acest lucru se întâmplă ca urmare a unui număr de procese, începutul ciclului fiind momentul în care se realizează excitația sexuală. În etapele ulterioare, există o sinteză crescută a oxidului nitric, care relaxează mușchii netezi ai vaselor de sânge ai penisului și îi lărgește, permițând sângelui să curgă înapoi în corpul cavernos. Rezultatul este rigidizarea penisului și o creștere semnificativă a dimensiunii acestuia.
Simptomele disfuncției erectile reprezinta opusul acestui proces. Unii specialiști sunt de parere că impotența apare atunci când un om este incapabil să realizeze și să mențină o erecție completă timp de 2 minute. Alte definiții se referă la incapacitatea de a obține o erecție chiar și pentru o clipă, iar altele se referă la evaluarea subiectivă a unei situații date.
Cauzele disfuncției erectile
Cauzele disfuncției erectile pot fi atât vasculare, cât și hormonale, neurologice sau emoționale. Cele mai frecvente sunt:
- ateroscleroza – depunerea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge reduce capacitatea acestora și astfel, posibilitatea de a umple corpurile cavernoase ale penisului. Oamenii de știință avertizează că disfuncția erectilă poate fi primul simptom al aterosclerozei cu mult înainte de apariția simptomelor cardiace;
alte tipuri de obstrucții sau deteriorarea vaselor de sânge; - alte boli cronice precum hipertensiunea, diabetul, insuficiența renală și hepatică, scleroza multiplă;
- boli ale sistemului urinar și sexual, mărirea prostatei;
- modificări hormonale, incluzând, în special, o scădere a nivelului de hormoni masculini și scăderea asociată a dorinței sexuale. Cea mai frecventă problemă după vârsta de 40 de ani, așa-numita andropauza;
- tulburări neurologice asociate cu disfuncții ale coloanei lombare;
- slabirea musculaturii podelei pelvine.
- stres și oboseală;
- tulburări de anxietate, în special traume legate de eșecul în viața sexuală și emoțională, precum și stima de sine scăzută, frica de eșec, incapacitatea de a face față presiunii;
- administrarea anumitor medicamente (inclusiv a celor pentru hipertensiune și depresie);
- consumul de alcool, fumatul, consumul de droguri;
alimentatie saraca, bogata in acizi grasi saturati.
Poate fi vindecată disfunctia erectila?
Poate fi vindecată disfuncția erectilă? În multe cazuri este posibil. Cu toate acestea, cheia este diagnosticarea cauzelor și alegerea tratamenului corect. În multe cazuri, este indirectă și constă în tratamentul bolilor primare, precum diabetul, ateroscleroza sau hipertensiunea.
Problemele legate de slăbirea mușchilor pelvisului și a coloanei vertebrale sunt tratate cu fizioterapie. Tulburările emoționale reprezintă o provocare pentru un terapeut care lucrează în domeniul psihologiei cognitiv-comportamentale. În unele cazuri, cheia se poate dovedi, a fi o schimbare a stilului de viață, a dietei precum și renunțarea la dependențe.
Pe de altă parte, tratamentul disfuncției erectile, este cel mai adesea temporar și de obicei simptomatic. Cele mai frecvent utilizate și mai eficiente medicamente interferează cu mecanismele fiziologice ale erecției, permițând penisului să se umfle și să aveti relații sexuale.
Tratamentul disfuncției erectile
Tratamentul disfuncției erectile se bazează în prezent pe agenți care aparțin grupului de inhibitori ai fosfodiesterazei dar si pe suplimente pentru potenta precum Toot Up sau Oto forte.
Un alt exemplu de supliment eficient, din clasamentul „Cele mai bune pastile potenta in farmacii” care poate fi utilizat cu aproximativ o oră înainte de actul sexual, este Tianli, care îmbunătăteste potența bărbaților.
De asemenea o serie de remedii din plante si-au demonstrat eficienta:
- Ginseng – prin îmbunătățirea vitalității organismului, acesta afectează libidoul și îmbunătățește funcția sexuală.
- Yohimbina – un alcaloid obținut din scoarța de Yohimbe, un copac găsit în Africa. Este folosit pentru tratarea problemelor sexuale psihologice. Datorită faptului că yohimbina este un stimulent similar cu cofeina sau efedrina, poate provoca efecte secundare similare (creșterea tensiunii arteriale, tulburări ale ritmului cardiac, bufeuri).
- Ginkgo biloba – reduce agregarea trombocitelor, deci poate îmbunătăți fluxul sanguin către penis. Planta nu este recomandată persoanelor care urmeaza un tratament cu anticoagulante.
- L-arginina – este un aminoacid care intensifică acțiunea oxidului nitric, care este responsabil pentru expansiunea vaselor de sânge și îmbunătățește alimentarea cu sânge a penisului. Cu toate acestea, poate scădea tensiunea arterială.
- Epimedium – este o planta perena, care include aproximativ 60 de specii. În principal Epimedium cu flori mari este folosita ca afrodiziac natural pentru a crește satisfacția sexuală.
- Acid folic, vitamina E, zinc, seleniu – suplimentele ajută la rezolvarea problemelor de potența.
Disfunctia erectila este problema care reduce calitatea vieții. Prin urmare, dacă suplimentele enumerate nu au avut rezultatele scontate, ar trebui să mergeți imediat la un specialist.