LOADING

Type to search

Resveratrol: beneficii, proprietati, utilizare, contraindicații

Produse naturiste

Resveratrol: beneficii, proprietati, utilizare, contraindicații

Share
resveratrol

Resveratrolul este un polifenol găsit în diferite plante și are proprietăți curative excelente. Util pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge, stimulează producția de colagen și conferă tonus și elasticitate pielii.

  1. Ce este resveratrolul
  2. Beneficiile principale ale resveratrolului
  3. Care sunt principalele surse de resveratrol
  4. Contraindicații ale resveratrolului

Planta Polygonum cuspidatum din care se extrage resveratrolul

1. Ce este resveratrolul

Resveratrolul este un stilben, un compus polifenolic, una dintre numeroasele molecule pe care le produc plantele pentru a se proteja in situatii de stres: leziuni, infecții cu fungi sau bacterii sau expunerea la razele ultraviolete.

Este un polifenol care poate fi extras din planta Polygonum cuspidatum, din struguri sau din vin. Cu toate acestea, Polygonum, o plantă utilizată pentru proprietățile sale laxative, conține cea mai mare concentrație de resveratrol în rădăcina.

Identificarea sa în vinul roșu, la începutul anilor ’90, a trezit un mare interes și a fost folosit pentru a explica paradoxul francez, adică faptul că locuitorii din sudul Franței, în ciuda unei diete bogate în grăsimi saturate, au o incidență redusă a bolilor cardiovasculare. Consumul de vin roșu, bogat în reveratrol și alți flavonoizi, a fost indicat ca unul dintre factorii de protecție posibili.

Resveratrolul este o substanță naturală, dar studii recente au arătat că poate fi produs și prin sinteză chimică. Resveratrolul îmbunătățește sănătatea generală a corpului. Este utilizat în principal ca remediu anti-îmbătrânire, combate inflamația, previne cancerul, îmbunătățește sanatatea sistemul cardiovascular, întărește sistemul imunitar. Resveratrolul se găsește in comert sub formă de supliment natural, extras în cea mai mare parte din plante japoneze.

2. Beneficiile principale ale resveratrolului

Resveratrolul este un antiinflamator cu acțiune antioxidantă, util împotriva colesterolului și a bolilor cardiovasculare, este capabilă să încetinească răspândirea tumorilor. Acțiunea sa benefică sustine, de asemenea, sănătatea pielii, deoarece este capabil să stimuleze producția de colagen și să lupte împotriva semnelor îmbătrânirii.

Poate produce efecte similare cu cele ale alimentelor sănătoase și naturale, cum ar fi fructele și legumele, deoarece ambele sunt bogate în antioxidanți care contracarează simptomele imbatranirii. Acțiunea antitumorală a resveratrolului derivă din capacitatea moleculei de a contracara formarea de radicali liberi responsabili de aparitia tumorilor.

Resveratrolul este considerat un nutraceutic, o substanță de origine naturală prezentă în anumite alimente care poate avea un efect pozitiv asupra sănătății, capabil să moduleze un număr mare de procese fiziologice în organism.Studii științifice recente au demonstrat, de asemenea, ca resveratrolul are acțiunea antivirală, antidiabetică și neuro-protectoare.

Beneficiile resveratrolului sunt numeroase:

  • antiinflamator: modulează răspunsul imun în raport cu procesele inflamatorii cauzate de stres și infecții;
  • protector cardiovascular: protejează împotriva creșterii colesterolului și inhibă agregarea trombocitelor. Îmbunătățeste nivelul glicemiei și sensibilitatea la insulină, controleaza nivelul tensiunii arteriale;
  • ofera protecție neurologică: reduce oxidarea neuronală, stimulează formarea de noi vase cerebrale și pare a putea contracara acumularea plăcii amiloide tipice la persoanele care suferă de boala Alzheimer;
  • protector hepatic: în caz de steatoză, ajută la controlul acumulării de grăsime pe ficat;
  • ofera protecție pielii: eficient împotriva îmbătrânirii pielii și a părului, protejează de stresul oxidativ, creste producția de colagen și protejează de radiațiile ultraviolete.

3. Care sunt principalele surse de resveratrol

Resveratrolul este prezent în vinul roșu, cojile de struguri roșii, sucul de struguri, dude și unele plante.

Se mai găsește și în fructe de pădure, arahide și nuci de pin. Resveratrolul este conținut în toate vinurile, dar cantitatea sa este foarte variabilă.

Se găsește în cantități mai mari în vinul roșu decât în ​​vinul alb, în podgoriile cultivate la altitudini mari, comparativ cu cele la altitudini mici, în podgoriile fertilizate cu azot decât în ​​cele in care azotul nu a fost folosit. Cantitatea de resveratrol prezentă în vin, depinde de metodele de procesare și procesele de fermentare: cele mai mari valori sunt în jur de 2,8 mg / litru pentru vinurile roșii și scad la aproximativ 1 mg / litru pentru vinurile albe.

Ce alimente conțin resveratrol?

Resveratrolul este prezent și în cantități apreciabile în alte alimente:

  • arahide: 1,8 mg / kg;
  • struguri negri: 8,5 mg / kg;
  • cacao: 3,12g / kg;
  • afine: în jur de 2 mg / kg.

O plantă deosebit de bogată în resveratrol este Polygonum cuspidatum din Japonia, o buruiană ale cărei rădăcini pot avea un conținut de resveratrol de 400 de ori mai mare decât cel al strugurilor.

4. Contraindicații ale resveratrolului

Resveratrolul nu are toxicitate, nu se cunosc efecte secundare si nu are contraindicații. Cu toate acestea, nu trebuie administrat niciodată în timpul sarcinii și alăptării. De asemenea, este posibilă interacțiunea cu diferite medicamente.

Resveratrolul are o activitate estrogenică slabă, iar persoanele care sunt predispuse genetic sau cu antecedente de cancer sensibil la estrogen ar trebui să evite administrarea suplimentelor care conțin resveratrol.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *