LOADING

Type to search

Ce este melatonina? Beneficii, Administrare, Cat timp se ia

Produse naturiste

Ce este melatonina? Beneficii, Administrare, Cat timp se ia

Share
melatonina

Melatonina este hormonul care spune corpului nostru când este timpul să mergem la culcare. A devenit, de asemenea, un supliment popular printre persoanele care au probleme cu somnul.

În acest articol, vom explica ce este melatonina, cum funcționează, cum să o luați si daca este periculoasa pentru sanatate.

Cuprins:

Ce este Melatonina?
Cum acționează melatonina?
Te ajuta melatonina să adormi?
Ce beneficii are melatonina
Doza zilnica recomandata de melatonină
Prețul melatoninei
Contraindicatii si efecte secundare ale utilizării melatoninei

Ce este Melatonina?

Melatonina este un hormon produs în mod natural de organism. Este produsă de glanda pineală din creier, dar se găsește și în alte zone, cum ar fi ochii, măduva osoasă și intestinele.

Mai este cunoscuta ca „hormonul somnului”. Îi spune corpului că este noapte, astfel încât să vă puteți relaxa și să adormiți mai ușor.

Suplimentele de melatonină sunt populare în rândul persoanelor care se luptă cu insomnia. Suplimentele cu melatonina pot fi achizitionate fără prescripție medicală.

Melatonina este, de asemenea, un puternic antioxidant care poate oferi o serie de alte beneficii organismului. De fapt, sustine sănătatea ochilor, combate ulcerele și arsurile de stomac, poate atenua simptomele tiuitului in urechi și chiar poate crește nivelul hormonului de creștere masculin.

Cum acționează melatonina?

Melatonina funcționează cu ritmul circadian al corpului, care este ceasul biologic al corpului. Acesta ne anunță când este timpul să dormim, să ne trezim și să mâncam.

Melatonina ajută, de asemenea, la reglarea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale și a nivelului de hormoni.

Nivelul de melatonina începe să crească în corpul nostru când este întuneric afară, semnalând corpului că este timpul să ne culcăm. În schimb, lumina zilei inhibă producția de melatonină din organism. În acest fel, corpul tău știe că este timpul să te trezești. ( 1 )

De asemenea, se leagă de receptorii din corp și vă poate ajuta să vă relaxați. De exemplu, melatonina se leagă de receptorii din creier, ajutând la reducerea activității nervoase. În ochi, poate ajuta la scăderea nivelului de dopamină, un hormon care poate face dificilă adormirea.

Există mulți factori care pot cauza un nivel scăzut de melatonină pe timp de noapte. Stresul, fumatul, expunerea la lumină noaptea (inclusiv lumina albastră), lumina naturală insuficientă în timpul zilei, munca în ture și îmbătrânirea, toti acesti factori afecteaza producția de melatonină.

Administrarea unui supliment de melatonină poate ajuta la echilibrarea nivelului scăzut și la normalizarea ceasului biologic intern.

Te ajuta melatonina să adormi?

Dovezile sugerează că administrarea de melatonină la culcare te poate ajuta să adormi.

Într-o analiză a 19 studii asupra persoanelor cu tulburări de somn, cercetătorii au descoperit că melatonina a contribuit la reducerea timpului de adormire cu o medie de 7 minute. În multe dintre aceste studii, oamenii au raportat, de asemenea, o calitate a somnului semnificativ mai bună.

Ce beneficii are melatonina

Melatonina are o multime de beneficii:

Poate susține sănătatea ochilor

Un nivel optim de melatonină poate susține sănătatea ochilor. Are un efect antioxidant puternic care poate ajuta la reducerea riscului de boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Într-un studiu, pe 100 de persoane cu degenerescența maculară, acestora le-a fost administrată o doza de 3 mg de melatonină pe zi timp de 6 până la 24 de luni. Administrarea zilnică de melatonină a contribuit la protejarea retinei și a întârziat deteriorarea maculară, fără alte efecte secundare.

Poate ajuta la tratarea ulcerelor de stomac și a arsurilor la stomac

Proprietățile antioxidante ale melatoninei pot ajuta la vindecarea ulcerelor de stomac și ameliorarea arsurilor la stomac.

Un studiu efectuat pe 21 de participanți a constatat că administrarea de melatonină și triptofan împreună cu omeprazol – un medicament popular pentru refluxul acid – ajută la vindecarea mai rapidă a ulcerelor gastrice cauzate de Helicobacter pylori.

Într-un alt studiu, 36 de persoane cu boală de reflux gastroesofagian au primit melatonină si omeprazol. Melatonina a contribuit la reducerea arsurilor la stomac și a fost chiar mai eficientă atunci când a fost combinată cu omeprazol. Cercetările viitoare vor ajuta la elucidarea eficienței melatoninei în tratarea ulcerelor și a arsurilor la stomac.

Poate reduce simptomele tiuitului in urechi

Tinnitus, este o afecțiune caracterizată prin sunete constante în urechi. Se manifesta in principal atunci când zgomotul de fundal este redus, cum ar fi atunci când încercați să dormiți.

Într-un studiu, 61 de adulți cu tinitus au primit melatonină de 3 mg la culcare timp de 30 de zile. Acest lucru a contribuit la reducerea efectelor tinitusului și la îmbunătățirea semnificativă a calității somnului.

Poate ajuta la creșterea nivelului de hormon de creștere la bărbați

Hormonul de creștere este eliberat în mod natural în timpul somnului. La bărbații tineri sănătoși, administrarea de melatonină poate contribui la creșterea nivelului de hormon de creștere.

Cercetările au arătat că melatonina poate face glanda pituitară, organul care eliberează hormonul de creștere, mai sensibilă la eliberarea hormonului de creștere.

Poate ajuta in caz de depresie sezonieră

Depresia sezonieră este cunoscută sub denumirea fde tulburare afectivă sezonieră. Poate afecta până la 20% dintre adulți.

Unele dovezi sugerează că depresia sezonieră este influențată de modificările ciclurilor de lumină și de somn. La rândul său, melatonina poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei sezoniere, ajutând la ciclul somnului.

Doza zilnica recomandata de melatonina

Dacă doriți să încercați melatonina, începeți cu doze mai mici. De exemplu, începeți cu 0,5 mg sau 1 mg cu 30 de minute înainte de culcare. Dacă doza respectiva nu vă ajută să dormiți, încercați să măriți doza la 3-5 mg.

Mai multă melatonină administrata, nu inseamna ca vă va ajuta să adormiți mai repede. Trebuie să începeți cu cea mai mică cantitate pentru a găsi doza potrivită pentru corpul dumneavoastră și pentru a testa toleranța la această substanță.

Vă sugerăm să discutați cu medicul dumneavoastră, astfel încât acesta să poată evalua problema și să decida doza potrivita.

Atentie! Cel mai bine este să urmați instrucțiunile din prospect, atunci cand folositi melatonina.

Prețul melatoninei

Prețul melatoninei este influențat de mai mulți factori. În primul rând, depinde de doza de melatonină dintr-o tabletă sau capsulă, precum și de numărul de capsule / tablete din ambalaj.

Un alt factor care influențează prețul melatoninei este producătorul însuși, care, datorită reputației mărcii sale, este capabil să ridice prețul. In functie de concentratie ar trebui să plătim pentru melatonină:

1 mg (90-180 capsule) – 9 – 20 RON
3 mg (60-120 capsule) – 8 – 40 RON
5 mg (60-120 capsule) – 25 – 85 RON
10 mg (30-120 capsule) – 15 – 100 RON

Dacă sunteți în căutarea unei melatonine mai ieftine și de bună calitate, cu siguranță ar trebui să acordați atenție produselor Bio Synergie. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unor mărci mai cunoscute și de încredere, vă putem recomanda Secom sau Solgar, insa preturile sunt mai mari.

Contraindicatii si efecte secundare ale utilizării melatoninei

Dovezile actuale sugerează că suplimentele de melatonină sunt sigure, netoxice și nu creează dependență.

Unele persoane pot prezenta reacții adverse ușoare, cum ar fi somnolență, amețeli, cefalee și greață. Melatonina poate interacționa și cu diferite medicamente. Acestea includ medicamente care subțiază sângele, scad tensiunea arterială și antidepresive. Dacă luați oricare dintre medicamentele enumerate, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a începe administrarea.

Concluzii

Melatonina este un supliment eficient care vă poate ajuta să adormiți, mai ales dacă suferiți de insomnie. Poate avea și alte beneficii pentru sănătate.

Dacă doriți să încercați melatonina, începeți cu o doză mai mică de 0,5-1 mg, luată cu 30 de minute înainte de culcare. Dacă acest lucru nu funcționează, puteți crește doza la 3-5 mg.

SamDistribution

De 8 ani am pornit un proiect interesant numit SAM Distribution, prin care incurajam oamenii să fie activi fizic, să facă alegeri alimentare sănătoase si să fie interesați de ei și de corpul lor.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *